Az FTSE-100 és a CAC-40 0,5, a DAX 0,3 százalékos veszteségben zárt kedden. A Stoxx 600 index 1 százalékot esett.

A nap hírei vegyesek voltak: az euróövezeti PMI előzetes adatok alapján januárban - négyhavi visszaesés után - váratlanul javult. A kedden kiadott vállalati beszámolók viszont, különösen a Siemensé, gyengék voltak.

Nem segített a piaci hangulaton, hogy a görög adósságrendezésről szóló tárgyalások megint megakadtak; a magánhitelezők képviselői (IIF) ugyanis 4 százalékos kamatot akarnak azokra a harmincéves kötvényekre, amelyekre átváltanák a mostani görög adósság egy részét 50 százalékos leírással. A görög kormány legföljebb 3,5 százalékos kamatot hajlandó adni, és ebben az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács is támogatja.

A magasabb kuponráta azt jelentené, hogy az IMF-nek és az erősebb eurózónatagoknak kellene ennek finanszírozásához kölcsönt nyújtania, miközben a magas kamat az országra is nagyobb nyomást gyakorol a megnövekedett adósságterhen keresztül. A megállapodás azért nagyon fontos, mert Görögországnak 14,5 milliárd eurónyi adósságot kellene megújítania márciusban, hogy a csődöt elkerülje.

A görög ASE Composite indexe 5,5 százalékot esett, amelyet a National Bank of Greece13,4, a Hellenic Telecommunications Organization pedig 10,4 százalékkal húzott le.

A hangulatot emellett szintén rontotta az a Wall Street Journal által kiadott hír, miszerint Portugália második pénzügyi mentőövre szorulhat.

A bluechipek is nehezékként húzták vissza a mutatókat: a kiábrándító eredményeket közlő Siemens például 3,2 százalékot esett gyorsjelentése után, a Nokia pedig 8 százalékot zuhant, miután a Danske Bank leminősítette a cég papírjait és a beszállítókat az értékesítésének visszaesésére figyelmeztette. A finn vállalat csütörtökön teszi közzé eredményeit.

A bankszektor sem jeleskedett kedden: a Deutsche Bank 3,9, a Commerzbank 6,6, a Credit Agricole 5,7, a Société Générale 8,3, a Royal Bank of Scotland 5,9, a Lloyds Banking Group 4,9, a Barclays pedig 3,5 százalékot zuhant.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!