Április folyamán a háztartások betétállománya - az átértékelődés és egyéb változások hatását is figyelembe véve - forintban és devizában is csökkent. A nem pénzügyi vállalatok forintban és devizában is nettó hiteltörlesztők voltak, így hitelállományuk jelentősen csökkent. Emellett több forint- és több devizabetétet helyeztek el, mint amennyit kivettek, azaz emelték betétállományukat.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint áprilisban a háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 20,5 milliárd forinttal csökkent. A forinthitel-felvétel 8,1 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket. A devizahitelek állománya pedig a tranzakciókból eredően (az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva) 28,6 milliárd forinttal mérséklődött. A betétállomány a tranzakciókból eredően 59 milliárd forinttal csökkent, a forintbetéteknél 38 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 21 milliárd forint nettó betétkivonásra került sor.

A szezonálisan nem igazított adatok szerint a nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya 87,6 milliárd forinttal, míg a devizahiteleinek állománya 25,6 milliárd forinttal csökkent, így összességében 113,2 milliárd forinttal esett vissza. A forinthitel-állomány nagyságát a 80,1 milliárd nettó hiteltörlesztés mellett a 7,5 milliárd forint átértékelődés és egyéb változás is mérsékelte. A devizahitel-állomány csökkenését elsősorban a 20,1 milliárd forint nettó hiteltörlesztés magyarázza. A nem pénzügyi vállalatok forintbetét-állománya 45,4 milliárd forinttal, míg a devizabetét-állomány 54,5 milliárd forinttal emelkedett tranzakcióból eredően. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a forinthiteleknél 65,3 milliárd forint volt a nettó törlesztés. A nem pénzügyi vállalatok a forintbetéteinél 23,4 milliárd forint, a devizabetéteinél 74,1 milliárd forint nettó elhelyezés történt.

A külföldi kötelezettségek állománya áprilisban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 31,4 százalékát tette ki.