Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára hangsúlyozta: a vállalkozások számára kedvező, hogy a társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni. A VOSZ ugyancsak üdvözli a kis- és középvállalkozásokat (kkv-kat) terhelő tíz féle kisadó eltörlését, valamint azt, hogy egyenes ági leszármazottak között megszűnik az illetékfizetési kötelezettség. 

A VOSZ főtitkára különösen fontosnak nevezte a Széchenyi-kártyaprogram kibővítését, vagyis azt, hogy 50 millió forintig emeljék fel a hitelkeretet, és beruházásra, pályázati önerő céljára is fel lehessen használni. Dávid Ferenc szintén pozitívumként értékelte, hogy a kormány az állam olcsóbbá tételével is hozzá kíván járulni a költségvetési egyensúlyhoz, és nemcsak a bevételi oldalon módosít. 

Dávid Ferenc összességében vállalkozásbarát intézkedéscsomagnak nevezte a kedden bejelentett akciótervet.

Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke elmondta: a társasági adó csökkentése javítja a versenyképességet, az egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó pedig - bár még nem ismert hogy a kedvezmények hogyan alakulnak - ugyancsak teljesítményösztönző. 

Az OKISZ társelnöke elmondta: fontos a kkv-k versenybe hozása, mivel nélkülük nem lehet megerősíteni a gazdaságot. Ezért az OKISZ egyetért az adórendszer átalakításával és egyszerűsítésével, a banki különadóval és a Széchenyi-kártyaprogram felélénkítésével is. A vállalkozásokat kedvezőbb feltételekkel kell forráshoz juttatni - fűzte hozzá.

Géresi József, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) alelnöke úgy fogalmazott: ha megvalósulnak a kedden bejelentett intézkedések, akkor a magyar nemzeti kisipar talpon tud maradni. Ő is kiemelte: fontos megkönnyíteni a kkv-k hitelhez-, és európai uniós forrásokhoz való hozzájutását.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint a kedden meghirdetett gazdasági akcióterv hosszú ideje az első olyan intézkedéscsomag, amely nem megszorításokat tartalmaz, hanem beruházásösztönző és munkahelyteremtő intézkedéseket, így annak a kis- és közepes vállalkozások a lehetnek a nyertesei. 

Parragh László szerint a most bejelentett intézkedések egyben hiteles üzenetet jelentenek arra vonatkozóan, hogy a kormány tartani kívánja a kitűzött hiánycélt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az MKIK egyetért a társasági adót érintő tervezett változtatásokkal, az alkalmi munkavállalás szabályainak módosításával, a Széchenyi-kártyaprogram bővítésével, a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeinek könnyítésével, az európai uniós források átcsoportosításával, valamint a kkv-kat terhelő tíz kisadó eltörlésével. Utóbbihoz hozzáfűzte: az egyelőre nem derült ki, hogy mely adók eltörléséről van szó. 

Parragh László szerint fontos üzenet a vállalkozások felé, hogy az állam magán is spórolni kíván, és többek között költségstopot vezet be az állami és költségvetési intézményekben. 

További kérdéseket vet fel a bankok megadóztatása, mivel a bankok a gazdaság számára fontos instrumentumok, ugyanakkor a kormány jelezte egyeztetési szándékát a pénzintézetek felé - mondta az MKIK elnöke. A kamara egyetért az egykulcsos adórendszer bevezetésével, ugyanakkor itt is meg kell várni a részleteket, mivel egy ilyen adórendszer bérnyomást jelenthet - tette hozzá.