A köztársasági elnöki posztról távozó Áder János az egyik utolsó elnöki határozatával felmentette a feleségét a bírói tisztségéből. Herczegh Anita valójában már régóta nem dolgozott bíróként: még 2009-ben függesztette fel ezt a munkáját, amikor a férjét európai parlamenti képviselőnek választották, amikor pedig Ádert elnökké tették három évvel később, vele együtt visszajött ugyan Magyarországra, de nem tért vissza a bíráskodáshoz - írja a hvg.hu.

A munkáját korábban felfüggesztette, de a bírói tisztségből hivatalosan csak most távozik.

Herczegh Anita 2009 előtt a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságán dolgozott.

Áder János két ciklus után távozik a köztársasági elnöki hivataltól, az utóda Novák Katalin.

Áder a Magyar Nemzetnek adott interjúja szerint aktív nyugdíjas lesz, a két általa alapított - és államilag támogatott - alapítványon (Regőczi és Kék Bolygó) keresztül "közéleti szerepet" vállalhat. A fideszes politikus jónak tartja, hogy az állam gondoskodik a volt államfőkről, így nem kerülhetnek méltatlan helyzetbe, nem kell például állásért kuncsorogniuk.

Távozását követően a köztársasági elnököt egyebek mellett megilleti a fizetés, a titkárság, a megfelelő infrastruktúra - így a lakhatás is, Áderék egy 929,1 millió forintért átalakított villába költözhetnek.