A Népszava úgy értesült fideszes politikusoktól, hogy miután Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter végül nem lehetett uniós biztos, mert Ursula von der Leyen új biztosjelölt megnevezését kérte 2019-ben, most egy másik, még fontosabb posztra jelölheti az Orbán Viktor vezette Fidesz: miután Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én lejár, s az alaptörvény értelmében másodszor nem választható újra, az ő helyét veheti át Trócsányi.

Mivel az alaptörvény szerint a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani az utódát. Így arról, ki követi Ádert még 2022 március-áprilisában dönteni fog az országgyűlés. Ráadásul ekkor, 2022 április-májusában parlamenti választások is lesznek: az alaptörvény szerint a voksolást „az előző Országgyűlés megválasztását követő negyedik év április vagy május hónapjában kell megtartani”. Ráadásul a parlamenti választás időpontját az államfő tűzi ki, így várható, hogy Áder még utódának megválasztása előtt dönt a szavazás napjáról.

Az MSZP szerint ez túl zsúfolt menetrend, valamint így még a jelenlegi parlamenti kétharmados többség dönthetne az utódlásról a következő 5 évre, miközben akár kormányváltás is elképzelhető, így még idén tavasszal beadott egy alaptörvény-módosító javaslatot Molnár Gyula képviselő, amely úgy változtatta volna meg az alkotmányt, hogy az államfő választására „az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkorábban az Országgyűlés alakuló ülését követő 30. napon” kerüljön sor.

Megválasztása esetén Trócsányi személyében ismét egy Orbán és a Fidesz mellett elkötelezett politikus töltené be az államfői posztot 2027 tavaszáig. Az ambiciózus jogász már az első Orbán-kormány idején brüsszeli nagykövet volt, 2007-ben pedig a Fidesz jelöltjeként alkotmánybíróvá választották. 2010-ben párizsi nagykövet lett, emiatt távozott az AB-ról, majd 2014-19 között igazságügyi miniszterként dolgozott - idézi fel pályáját a lap.