A kormány heteken belül bejelentheti, hogy merre indul el az adócsökkentési ígéreteinek megvalósításában. A költségvetés mozgástere azonban nem túl nagy, ugyanis éves átlagban 200 milliárd forintnyi tartaléka van a kormánynak a 2021-ben adócsökkentésre is fordítható országvédelmi alapban - írta a napilap.

A tavaszi adócsomag és a 2021-es költségvetés várhatóan áprilisban kerül a Parlament elé, a tartalmában pedig minden bizonnyal visszaköszönnek az Orbán Viktor miniszterelnök és Fidesz-elnök február közepi évértékelő beszédében elhangzó ígéretek.

Márpedig többféle adócsökkentési irány is felmerült: egyszerre van napirenden a személyi jövedelemadó (szja) és a cégek által fizetendő szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentése, valamint számos kisadó megszüntetése. Szakértők szerint azonban ezek együtt nem megvalósítható tervek.

Évek óta szóban tervezgeti a kormány az egyszámjegyű - azaz vélhetően kilencszázalékos - szja bevezetését, de épp ez az a lépés, amit éppen hatalmas forrásigénye (600 milliárd forint) miatt várhatóan még hosszú ideig tologat.

Eközben Orbán Viktor miniszterelnök szorgalmazza a teljes szja-mentesség kiterjesztést - akár már jövő januártól -, a háromgyerekes nőkre is, ez újabb 130 milliárd forintos éves bevételkieséssel jár.