Számos adószabály változott 2021. január 1-jével, amik sok vállalkozásnak és családnak jelenthetnek könnyítést. A legismertebb, hogy január 1-jén 22 százalékponttal, öt százalékra csökkent az újlakás-értékesítések áfája, valamint hogy az iparűzési adó terhe a járvány és a válság miatt felére csökken. Utóbbi mértéke eddig maximum 2 százalék volt, ami az önkormányzatok legfontosabb bevételét jelentette, az ellenzéki város- és településvezetések szerint ez számukra nagyobb teher, mint amekkora segítség a kisebb vállalkozásoknak.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Nemzetnek beszélve elmondta, hogy emellett módosul a kiva is: 12-ről 11 százalékra csökkent a kisvállalati adó, vagyis a kiva mértéke, bevételi értékhatára pedig a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési háromról hatmilliárd forintra nőtt. Valamint átalakult a kata szabályozása is: itt viszont a korábbiakhoz képest szigorítás, hogy negyvenszázalékos extra adó terheli a katás vállalkozásokat alkalmazó cégeket, ha a megbízások összértéke egy éven belül meghaladja a hárommillió forintot.

"Az új teher kizárólag a kifizetések hárommillió forint feletti része után alkalmazandó, s nem a katásnak kell megfizetnie" - értelmezte a szabályozást Tállai, aki szerint ez igazságosabb, tisztább szabályokat jelent.

A jövedéki adó kapcsán fontos változás, hogy mostantól nem kell adót fizetni, ha a magánszemélyek akár otthon, akár bérfőzdében főzik, főzetik ki cefréjüket. A menetesség 86 liter párlatig él.

A dohánytermékek jövedéki adója még egyszer nő még az idén, a január 1-jei emelést áprilisban újabb követi majd, így a jelenlegi 1400 forintról akár 1600 forintig is felszökhet egy doboz cigaretta átlagára.

Az agráriumban az őstermelők és családi gazdaságok adózása is megváltozik, amelyről ebben a cikkben írtunk részletesen.