Magyarország jó úton halad, vagy legalábbis ez az, amit a budapesti kormány pr-osztálya nyom az országról szóló hírekben; Orbán Viktor, a "magas adrenalinszintjéről" ismert magyar miniszterelnök munkaköri kötelességeként egymás után vágja át az új gyáregységek szalagjait a vasúti járműveket építő svájci Stadler szolnoki üzemétől a dán Lego nyíregyházi bázisáig, ám mindezek tetejébe hab a tortán, hogy a tegnap az Eurostat jelentéséből kiderült: a magyar államháztartás hiánya mindössze 1,9 százalék volt 2012-ben. Ez jobb a várakozásoknál és kedvezőbb a magyar statisztikai hivatal 2,1 százalékos számításánál - idézi a kormány értékelését a Financial Times (FT) blogja.

A GDP-arányos magyar hiány a hetedik legjobb az EU-ban, megegyezik Finnország adatával és sokkal jobb az uniós átlagnál - emlékeztet a hivatalos kommentár. Az EU-ban tavaly 17 tagállam deficitje haladta meg az elfogadott háromszázalékos határt, ami még pozitívabb fénybe helyezi a magyar teljesítményt. Ha valaki még ezek után sem értené, hogy miről is van itt szó, annak tovább rágják a szájába a dolgokat - fogalmaz. A magyar kormány óriási erőfeszítéseket tett a hiány fenntartható szintre mérséklése érdekében, és a friss nemzetközi adatok visszaigazolták ezeket. Magyarország tagja volt annak a hat országnak, amelynek adósságszintje csökkent, miközben 21 tagországban nőtt ez a mutató.

Irányt mutattak az EU-nak

A legfontosabb dolog azonban az, hogy Budapest úgy látja: a továbbiakban semmi ok nincs arra, hogy Magyarország tovább üljön az túlköltekező országok uniós szégyenpadján. Az adat alátámasztja azokat a várakozásokat, amelyek szerint a számok alapján Magyarországot ki kell engedni a túlzottdeficit-eljárás alól. Más szavakkal: az Európai Uniónak semmi oka arra, hogy megkérdőjelezze a Magyarországnak járó uniós támogatások átutalását - mutat utat Brüsszelnek Budapest.

Nem kétséges, hogy ez egy pozitív történet: a jó hír az, hogy Magyarország azok közé az EU-tagok közé tartozik, amelyek fiskális pozíciója tavaly javult. A rossz, hogy az ország a belátható jövőben azok között az uniós államok között marad, amelyek adósságállománya bőven meghaladja a GDP 60 százalékát - értékelte a helyzetet az FT-nek Nicholas Spiro, a nevét viselő londoni befektetési tanácsadó cég első embere. Egy közepes jövedelmű közép-európai ország esetén, amelynek gazdasága az elmúlt évtizedben stagnált, ez számottevő kockázatot jelent.

Tűzvonalban

Orbán bal- és jobboldali kritikusai egyetértenek abban, hogy a kormányfő nem ideológiai meggyőződésből akarja mindenáron leszorítani a költségvetési hiányt - végül kis 2010-es hatalomra kerülésekor megpróbálta elérni Brüsszelnél a hiány növelését - olvasható a blogban, amely szerint azért van rajta ezen a témán, mert el akar takarítani minden akadályt az uniós források beáramlása elől. Ezek a pénzek kritikusan fontosak az országnak, amelynek nettó külföldi tőkebeáramlása nulla - függetlenül az olyan példáktól, mint a Stadler és a Lego fejlesztése.

A fontos gazdasági mutatók egyelőre jónak látszanak és ez párosul a kedvező globális piaci hangulattal. Elemzők ennek alapján ma újabb 25 bázispontos kamatvágást várnak a jegybanktól, amivel történelmi mélységbe, 4,75 százalékra eshetnek a hitelköltségek. Amikor azonban - és sokkal inkább amikor, mint ha - a jól külgazdasági klíma romlani kezd, Magyarország a tűzvonalban fogja találni magát. Orbánnak, aki az utóbbi időben buzgón támogatja a "történelmi" magyar egyházakat, imádkoznia kell, hogy a pozitív külső hangulat kitartson a következő - legkésőbb egy év múlva esedékes - választásokig - írja a Financial Times (FT) blogja.