A központi alrendszer idei évre tervezett hiánya a GDP-arányában 8-9 százalékon várható. A járvány elleni védekezést és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések eredményeképpen a kormány 2021-re új, a GDP 6,5 százalékának megfelelő hiánycélt tűzött ki - közölte a Pénzügyminisztérium.

A járványév előtti cél az Európai Uniós 3 százalékos tűréshatárán belüli volt, azonban ezt a szabályrendszert időközben az EU is elengedte. A finanszírozási terv is többszörös módosításon esett át, ami lehetővé tette több körben devizakötvények kibocsátását.

A költségvetés hiánya november végéig meghaladta a 3298 milliárd forintot.

Ezen belül a központi költségvetés 2778,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 53,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 572,7 milliárd forintos hiányt értek el. Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 766,3 milliárd forintot tett ki. Novemberben a központi alrendszer 693,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, szemben az egy évvel korábbi 190,9 milliárd forintos deficittel.

A vizsgált hónapban 22,1 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így az idei tizenegy havi uniós bevétel összesen 1019,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi november végi uniós kiadások meghaladták az 1804,5 milliárd forintot.

Idén november végéig 599,4 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül november végéig kiemelhetők a Turisztikai fejlesztési célelőirányzatból (202,0 milliárd forint), a kiemelt közúti projektekre (200,2 milliárd forint) és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra (179,6 milliárd forint) fordított források.

Fontos kiadásként jelentkezik a közúthálózat fenntartására és működtetésére (84,7 milliárd forint), a Falusi Útalapból (82,0 milliárd forint) kifizetett források. Jelentősek továbbá a Magyar Falu Program alprogramjainak támogatására (61,8 milliárd forint), a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (58,3 milliárd forint), kifizetett összegek. November 1-jétől sor került továbbá - 2020. január 1-jei visszamenőleges hatállyal - a nyugellátások és egyes más, nyugdíjszerű ellátások 1,2 százalékos kiegészítő emelésére, melyre közel 47 milliárd forint állt rendelkezésre - áll a minisztérium közlésében.