Május végére az államháztartás központi alrendszere 1051,5 milliárd forintos hiánnyal zárt - áll a Pénzügyminisztérium (PM) részletes adatközlésében. Ezen belül a központi költségvetés 910 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 154,3 milliárd forintos hiányt értek el.

Az előző év azonos időszakában a központi alrendszer hiánya 176,4 milliárd forintot tett ki. Májusában a központi alrendszer 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, a tavalyi  azonos havi hiány pedig 137,4 milliárd forint volt.

A központi alrendszer május végi 9040 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 612,3 milliárd forinttal, 7,3 százalékkal magasabb volt. Ezen belül kiemeli a PM, hogy növekedtek a személyi jövedelemadóból, a társasági adóból, valamint a nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek.

Május végéig összesen 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés, ebből a védekezésre fordított kiadások május végére elérték a 450 milliárd forintot.

Társasági adó jogcímen 2020 első öt hónapjában 156,9 milliárd forint bevétel realizálódott, amely az előző év azonos időszakához képest 28,7 milliárd forinttal magasabb.

A jövedéki adóból származó bevétel az év első öt hónapjában 449,1 milliárd forintot tett ki, amely 2,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi bevételnél.

A központi költségvetés adóssága május végéig 1474,8 milliárd forinttal növekedett a következő négy tényező eredményeképpen:

  • A nettó forintkibocsátás 1153,3 milliárd forint összegben, ami a költségvetés hiányát finanszírozza, illetve a KESZ egyenlegét növeli.
  • A forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése, amely az adósság devizában fennálló részének forintban számított nyilvántartási értékét 242,4 milliárd forinttal növelte.
  • A deviza-keresztárfolyamok változása és egyéb tényezők miatt bekövetkezett mark-to-market betétállományok növekedése 76,8 milliárd forint összegben.
  • A nettó devizakibocsátás, amely 2,3 milliárd forinttal növelte a költségvetés adósságát.