Hangsúlyozta: minden szakértői vélemény egybevág atekintetben, hogy fél évnél rövidebb időtartamot a folyósításra csak rendkívüli esetekben lehet elfogadni, mivel ennél rövidebb idő alatt szinte lehetetlen megfelelő munkát találni különösen akkor, amikor még nem lábalt ki a válságból a munkaerőpiac.

A munkanélküli ellátásból kikerülők jövedelmi helyzete bizonytalanná válik, az elszegényedést pedig más eszközökkel, pénzügyi forrásokkal kezelni kell - fejtette ki Andor. Nem biztos, hogy amit az államkassza megtakarít a folyósítási idő csökkentésével, azt nem kell valamilyen más formában újra elkölteni a szociális problémák enyhítésére vagy az okozott gazdasági nehézségek enyhítésére.

A biztos szerint az Európai Bizottság (EB) munkavállalói rohamra nem, de fokozott érdeklődésre számít annak kapcsán, hogy Ausztria és Németország megnyitja munkaerőpiacát az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott közép-kelet-európai tagállamok előtt.

Az előzetes számítások szerint Ausztriába 20-25 ezer, Németországba 100-130 ezer munkavállaló érkezhet ezekből a tagállamokból az első évben. Az, hogy honnan hány munkavállaló indul munkát vállalni, a mobilitástól és a nyelvtudástól függ, a lengyelek például hagyományosan mobilabbak, mint a magyarok - fűzte hozzá.

Andor szerint elsősorban az egészségügyi dolgozók, mérnökök, technikusok, illetve az építőipari szolgáltatások és a vendéglátóipar területén dolgozók számára nyílnak új lehetőségek.

Az Európai Bizottság múlt héten indított, "Munkában az ifjúság" című kezdeményezéséről elmondta: az EB a toborzásban kívánja segíteni a kis- és közepes vállalkozásokat, mivel ezek versenyhátrányban vannak a nagyobb cégekkel szemben a munkaerő kiválasztása terén.

Az uniós biztos hangsúlyozta azt is: jelenleg "égető" szükség van arra, hogy a fellendülőben lévő vállalkozói szektor nyisson a fiatalok felé, hiszen az ifjúsági munkanélküliség az átlagos uniós munkanélküliségi ráta kétszeresét teszi ki. Andor szerint ezért célzott intézkedésekre van szükség a fiatalok elhelyezkedésének, vagy a képzésbe való visszakapcsolódásának segítésére.

Andor beszélt arról is, hogy az EB foglalkoztatáspolitikai dokumentumaiban a rugalmasság és a biztonság összekapcsolása áll a középpontban, és tagállami szinten is olyan intézkedésekre van szükség, amelyek nemcsak a rugalmasságot, hanem a foglalkoztatás biztonságának növelését is előtérbe helyezik.