A tó vízszintje az elmúlt napokban folyamatosan emelkedett, átlagosan elérve a 127 centimétert, a siófoki vízmércénél pedig a 129-130 centimétert.

A magasan tartott vízszint vitákat gerjesztett az érintett önkormányzatok körében, mivel a déli part több mélyen fekvő településen az elöntéstől tartanak egy erősebb északi szél esetén, miközben a turizmus szereplői a minél magasabban tartott vízszintben érdekeltek.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a testület pénteki ülését követően az MTI-nek azt mondta: a cél az, hogy a települések veszélyeztetése nélkül minél több víztömeg maradhasson a tóban. Ezt követően nem sokkal az MTI értesülése szerint megnyitották a Sió-zsilipet.

Lombár Gábor, az egyik legmélyebben fekvő tóparti település, Balatonfenyves polgármestere pénteken arról számolt be az MTI-nek, hogy eddig nem okozott jelentős gondot számukra a tó magas vízállása, de már megjelent a víz néhány part közeli ingatlan kertjében. Ha erősebb északi szél kerekedik, a település egyik utcájában 50-150 ingatlant is elönthet a víz jelezte. A településen a befolyók és több ingatlan is a hajdani vízszintmaximum szerint épültek, ami akkoriban 100 centiméter volt. A a tó vízszintjét magasabban lehetne tartani, amennyiben megteremtik ennek a feltételeit, ám ez évek óta nem történt meg.

Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium meteorológusa szerint a jövő héten keddtől a Balatonnál az eddigi csendes időjárást várhatóan erősödő északi-északnyugati szél váltja fel. A legerősebb széllökések elérhetik a viharos fokozatot, ami 60-70 kilométerórás sebességet jelent, és ez a szeles idő egy-két napig is eltarthat.