A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének hétfőn közölt becslése szerint a cég által egyazon felzárkózó piaci csoportba sorolt Magyarország, Lengyelország, Csehország, Törökország, Dél-Afrika és Izrael hazai adósságpiacaira 2011 első negyedévében nettó 13,6 milliárd dollárnyi új portfoliótőke érkezett külföldi befektetőktől. A ház szerint ez a "tekintélyes" beáramlás azt jelenti, hogy az országcsoport hazai adósságpiacain végrehajtott nettó külföldi befektetések értéke az idei első negyedévben elérte a tavalyi azonos időszak 103 százalékát, és a havi nettó befektetési érték 4,5 milliárd dollár körüli volt.

A JP Morgan londoni szakelemzőinek becslése szerint áprilisban - jóllehet a múlt havi adatok még csak "vázlatosak" - a külföldi befektetők 6,3 milliárd dollárnyit vásárolhattak a térség saját valutában kibocsátott kötvényeiből, ami "nagyon robusztus" beáramlás.

A ház szerint "a legkövetkezetesebben kedvelt" két piac Magyarország és Törökország - ezeknek az országoknak az adósságpiacaira az idén eddig havonta átlagosan nettó 730 millió, illetve 2,4 milliárd dollárnyi tőke érkezett.