A magyar autósok kétharmada számára az autó nélkülözhetetlen, de csupán a sofőrök egyharmadának mindennapi munkaeszköze a gépkocsi - derült ki az Impetus Research 2023 január közepén készült kutatásából. Az autósok kétötöde csak kis mértékben fogja vissza az autózását, ezzel szemben 1 sokkal kevesebbet használja a kocsit az emelkedő benzinárak miatt - számolt be róla a Portfolio.

A hatósági ár eltörlése óta az autósok közel fele jobban megfontolja, hogy autóba üljön, vagy inkább más módon közlekedjen. Az autósok harmada igyekszik olyan módon vezetni autóját, hogy az kisebb fogyasztást eredményezzen számára. Minden negyedik autós jobban megszervezi az autózást – azaz többen utaznak együtt, vagy az útvonalat előre kigondolják, hogy ezzel is megtakaríthassanak a családi kassza javára.

A tömegközlekedésre csak a töredék képes átváltani

Az autósok ötöde számára jelent alternatívát a tömegközlekedés. Ők gyakrabban szállnak át valamilyen tömegközlekedési eszközre. Kerékpárra vagy robogóra már csak az autósok tizede váltott céljából. A közösségi autómegosztók intenzívebb használata, vagy az utasokkal közös utazás már csak az autósok pár százaléka számára valós alternatíva.

Az autósok háromnegyede megváltoztatta a tankolási szokásait a magas árak miatt. Legtöbben tudatosan keresik az olcsóbb benzinkutakat, főleg Budapesten vagy Pest megyében, ahol nagyobb lehetőség van a kutak között válogatni. A hazai sofőrök hat százaléka külföldön tankol, ami alapvetően a határ mentén élők és a külföldre utazók lehetősége. Ez a valóságban 240 ezer autóst jelent, amely jelentős szám.

A megkérdezettek csupán csak 13 százaléka véli úgy, hogy kevesebb autó közlekedik a magyar utakon. A többség (64 százalék) a benzinárak további növekedésére számít. A fővárosi és fiatalabb autósok könnyebben tudják letenni az autójukat, hiszen itt érhető el valós tömegközlekedési alternatíva. A kistelepülésen élők, az agglomerációban lakók számára viszont sok esetben nélkülözhetetlen az autó.