Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) értékelte a 2021. évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott és az Országgyűlés által támogatott módosító indítványokat - közölte a testület. Ezek összességében egyaránt 91,8 milliárd forinttal növelik a költségvetés kiadási és bevételi főösszegét, következésképpen a tervezett hiányt nem változtatják meg, és az államadósság alakulását sem befolyásolják.

Az ÁSZ értékelése szerint a módosítások következtében csekély mértékben nő a kockázatos előirányzatok összege, és csökken a kockázatok kezelésére rendelkezésre álló tartalékok összege. Ez utóbbi azonban még így is közel kétszerese az elemzés által számszerűsített kockázatoknak.

Elemzéseiben az ÁSZ nem megállapításokat tesz, hanem összefüggésekre, hatásokra világít rá, felhívja a figyelmet az adott területen jelentkező dilemmákra, kockázatokra, valamint bemutatja az eredményeket. Az Állami Számvevőszék elemzések és tanulmányok készítésével, illetve ezek rendelkezésre bocsátásával támogatja a Költségvetési Tanácsot feladatai ellátásában, így abban is, hogy az államadósság-szabály teljesülésével kapcsolatos állásfoglalását meghozza, ami a Tanács legfontosabb törvényi kötelezettsége.