A gazdaság-újraindítási akciótervben három fő csatornán összesen 6172 milliárd forint, a GDP 12 százaléka áll rendelkezésre - mondta a jogszabály ismertetésekor Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államtitkára az MTI szerint. 

Ebből 3278 milliárd forint nemzeti forrásból származik, amelyből főleg a családok támogatására, otthonteremtésre és a nyugdíjakra költ a kormány összesen mintegy 500 milliárd forintnyi összeget. Infrastruktúrafejlesztésre 820 milliárd forint jut, munkahelyek létrehozására vagy megőrzésére 460 milliárd, egészségügyi béremelésre 300 milliárd, míg sport és kultúra támogatására 120 milliárd forint. Az agrárium fejlesztésére 96 milliárd, turizmusra 90 milliárd forint.

Uniós forrásból 2515 milliárd forint áll rendelkezésre a gazdaság újraindítására, a családok és munkahelyek védelmére, valamint a koronavírus-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítésére. További 380 milliárd forintot marad a gazdaságban az adó- és járulékcsökkentések, kedvezmények eredményeként. Az otthonteremtéssel kapcsolatos áfa- és illetékmentesség 135 milliárd forintos, a kisvállalati adó csökkentése és a kisadózók tételes adójának adómentessége több mint 20 milliárd forintos, valamint a kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében bevezetett helyiiparűzésiadó-kedvezmények 84 milliárd forintos tételt jelent. A jogszabály a 25 ezer főnél kevesebb lakosú települések számára teljes kompenzációt tartalmaz.

A központi alrendszer hiányának változását a költségvetési törvényen nem kell átvezetni, így abban 2288 milliárd forintos adat szerepel. Ugyanakkor az év egészére 3990 milliárd forintos pénzforgalmi, és 3860 milliárdos - az idén 4,3 százalékkal bővülés GDP 7,5 százalékának megfelelő - uniós módszertan szerinti eredményszemléletű hiányt vár a kormány. Az adósságrátát várhatóan az év végére csökkenhet, a 2020 év végi 80,4 százalékról 79,9 százalékra.

Az Országgyűlés hozzájárult az Európai Unió 2021-2027. közötti költségvetéséről, valamint a koronavírus-járvány utáni helyreállítási csomagról szóló határozat kihirdetéséhez.A képviselők 170 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá a pénzügyminiszter erről szóló javaslatát.

Az elfogadott előterjesztés indoklása alapján a ratifikáció az előfeltétele annak, hogy az EU történelmi léptékű, 750 milliárd euró összegű hitelt vehessen fel a pénzpiacokon a helyreállítási csomag érdekében, illetve, hogy az ebből finanszírozandó programok, például az úgynevezett helyreállítási és rezilienciaépítési eszköz is mielőbb elindulhasson.