Az elmúlt egy hét során a nemzetközi piaci folyamatokban megfigyelhető változások a benzin esetében 10 forint feletti, míg a gázolaj esetében 5 forintot meghaladó csökkenést indokolnak, így a 95-ös kiskereskedelmi átlagára 430, a dízelé 436 forintra mérséklődhet jövő szerdán - derül ki a GKI Energiakutató friss előrejelzéséből. Amint arról beszámoltunk, ezen a héten gyakorlatilag a múlt heti áremelést "adta vissza" a Mol a nagykerárakban.

A jövő hétre várt árcsökkenést az indokolja, hogy a motorbenzin jegyzése a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest jelentőset esett, átlagosan 7,2 százalékkal, miközben a gázolaj 2,9 százalékkal lett olcsóbb, továbbá a forint a dollárhoz képest 0,6 százalékos erősödést mutatott fel.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak jelentős mértékben emelkedtek: a benzin kb. 12,5, a gázolaj kb. 17 százalékkal - utóbbiban a jövedéki adó növelése is közrejátszott. A havi átlagkeresetek ettől elmaradó növekedése következtében tavalyhoz képest mintegy 8 százalékkal kevesebb benzint és  11,5 százalékkkal kevesebb gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.