A jövőben illetékmentesen szerezhető meg az első gépjárművezetői engedély. A mozgáskorlátozottak parkolási igazolványának pótlása pedig igazgatási szolgáltatási díj mentes lesz.

Ezek az intézkedések részei a kormány bürokráciacsökkentő csomagjának, amelynek célja, hogy az ügyfelek számára az állami ügyintézés terhei, az eljárások egyszerűbbé váljanak. A csomag hatásaként a hatósági szolgáltatások díjbevétele mintegy 10 milliárd forinttal mérséklődik .

Az ügyfélbarát ügyintézés kialakítása előtt szakmai konzultációkat folytattak a leghatékonyabb módszerek alkalmazása érdekében. Hozzátette: szeretnék elérni például több vállalkozói tevékenység esetében, hogy a hatósági ügyintézési eljárás elektronikus úton történjen. Mintegy 2,5 milliárd forintot takaríthatnak meg a magyar emberek azzal, hogy megszüntetik a gépjárművek rendszámtábláján lévő környezetvédelmi, valamint a környezetvédelmi vizsgálatot jelző címke használatát. Az ezzel kapcsolatos eljárási díj is megszűnik.

Győri Gyula, a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke elmondta: a hatóság működésének átalakítása mintegy három éve kezdődött a jogszerűség és a nemzeti érdek szem előtt tartásával.

A sajtótájékoztatón Érsek István, a Közútigépjármű-közlekedési Hivatal hivatalvezetője, valamint Farkas András, a Légügyi Hivatalt hivatalvezetője - mindketten egyben az NKH elnökhelyettesei is -, valamint Kojnok Róbert, az Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal hajózási főosztályvezetője elmondták: a járműfenntartók térképes lekérdezője a fogyasztói érdekeket védi. A közel 13 ezer adattal rendelkező adatbázisban bárki könnyen és kényelmesen megtalálhatja a hivatalos engedéllyel rendelkező cégeket, elkerülheti a megbízhatatlan szolgáltatókat.

Az NKH a jövő évtől kétpéldányossá teszi a közúti járművezetők gyakorlati vizsgáztatásához előírt minősítő lapot egyes szaktanfolyami vizsgák esetében is. A sikertelenül vizsgázók hazavihetik a hibáikat jelölő dokumentumot, hogy oktatójukkal elemezzék, átgondolják a konkrét helyzeteket, szituációkat. Az intézkedéssel az indokolatlan panaszbejelentések, az ügyfél és intézmény közötti konfliktusos események száma mérsékelhető.

Januárjától folytatják a KRESZ kérdésbank megújítását is, amely a számítástechnika adta korszerűbb lehetőségeket kihasználva már mozgóképes elemeket is tartalmaz majd.

A légügyi és a hajózási szakterületen is több szerepet kap az e-hivatal, az elektronikus ügyintézési rendszer. Az ügyfelek interneten, az NKH honlapján jelentkezhetnek a vizsgákra. A felület legnagyobb előnye, hogy alkalmazásával megszüntethetők a sok időt és energiát felemésztő hiánypótlások. A légügyi területen bővül az engedélyhez nem, csak bejelentési kötelezettséghez kötött tevékenységek köre, a kockázatok mértékéhez képest túlzott leterheltséget okozó, munka- és időigényes hatósági eljárásokat kockázatértékelés alapján végzett ellenőrzések váltják ki.

QP | Quality Placement