Ha a vásárlás után kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) életbe lépése után 30 nappal sincs meg az átírás, úgy a biztosító megszünteti a biztosítást, és az új biztosítás megkötésekor visszamenőleg, a vásárlástól számított időpontig pótdíjazást számláznak ki. Márpedig most ezt nem mindig sikerül határidőre teljesíteni: lelassult az ügyintézés a kormányablakokban a járvány miatt, így az egyébként nem túl bonyolult feladatot nehéz időben elvégezni.

A Telex egy példát is említ: Balatoni Attila 36 ezer forintos pótdíjat kapott, miután nem sikerült 30 napon belül lebonyolítania az átírást, az előző tulajdonos biztosítását megszüntették, így az átírási időszakra biztosítatlan volt a jármű, ami miatt kiszabták a büntetést. Balatoni március 21-én megvette az autóját, megkötötte a kgfb-t is, március 31-ére sikerült elvégeztetnie az eredetvizsgálatot, majd aznap igényelt időpontot átírásra, de a kormányablaknál csak április 27-re kapott időpontot. A biztosító viszont csak egy számlával és a megkötött biztosítás díjának visszatérítésével jelezte, hogy a megkötött kgfb nem érvényes, újra kell szerződnie.

A vásárlástól eltelt több mint egy hónapot így tehát biztosítatlannak tekinti a rendszer, és arra visszamenőleg, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) díjtáblázata alapján 36 ezer forintot kellett fizetnie. A 30 napos túlcsúszás miatt felmondott szerződés következtében ki kellett fizetni a fedezetlenségi díjat.

Az érintettnek azt mondták a kormányablakból, hogy naponta sokan telefonálnak hozzájuk hasonló problémával. 

A biztosító tulajdonképpen szabályosan jár el, csak épp a szabályozás nem kompatíbilis a koronavírus miatti korlátozásokkal, mert hiába tolták ki a lejáró dokumentumok érvényességét a veszélyhelyzet alatt, az a kgfb-re nem vonatkozik.

Az érintett férfi panasszal élt.