Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalója szerint tavaly 829 hektárról 5611 tonna fokhagymát takarítottak be Magyarországon, 8 százalékkal többet az előző évinél. Idén az aszály miatt a fokhagyma fejmérete kisebb lett, ugyanakkor jó minőségű a termés – írja az MTI. 

A KSH adatai szerint a fokhagyma termőterülete és termése csökkenő tendenciát mutat: a termés 5,2-7,9 ezer tonna között alakult az elmúlt öt évben. A fokhagyma behozatala 19 százalékkal, 1,87 ezer tonnára nőtt az idén január és augusztus között az előző év azonos időszakához képest. Az AKI összefoglalójából a következők derülnek ki:

  • Spanyolországból az egy évvel korábbinál 153 százalékkal több (1,31 ezer tonna), ugyanakkor Hollandiából 82 százalékkal kevesebb (73 tonna) fokhagyma érkezett.
  • A kivitel évente 400-680 tonna, ami főleg a szomszédos országokba irányul. Az idén az év első nyolc hónapjában a fokhagyma export 41 százalékkal 272 tonnára esett éves összehasonlításban a kiadvány szerint.
  • Egyiptom a második legjelentősebb beszállítóvá vált, ahonnan 11 százalékkal több (8,9 ezer tonna) fokhagyma érkezett. Egyiptom egyébként Kínával vagy Argentínával szemben importvám nélkül szállíthat az Európai Unióba fokhagymát.

 Az intézet kitér arra, hogy az Eurostat adatai alapján az Európai Unió belső piacán a legtöbb friss fokhagymát Spanyolország, valamint - nagyságrendekkel lemaradva - Hollandia értékesíti. A tavalyi bázissal összevetve Spanyolország 5 százalékkal (67,7 ezer tonna), Hollandia pedig 16 százalékkal (17,5 ezer tonna) kevesebb fokhagymát szállított a közösség piacára 2022 első nyolc hónapjában.

Az unió friss fokhagyma kivitele 2 százalékkal, 45,8 ezer tonnára nőtt 2022 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest, miközben a behozatal 10 százalékkal 41,1 ezer tonnára bővült. Kínából 28 százalékkal több (27,2 ezer tonna) fokhagyma érkezett a jelzett időszakban.