A téli időjárás próbára teheti a vízórákat, ezért érdemes már most felkészülni arra, hogy a fagy ne tegye tönkre őket. A vízszolgáltatók minden évben figyelmeztetik az érintetteket, elsősorban a családi házak és nyaralók tulajdonosait, hogy ellenőrizzék a vízóraaknákat és a vízórákat.

A Pannon-Víz szerint például egy félrecsúszott aknafedél, egy kitört pinceablak, egy nyitva felejtett ajtó is gondot okozhat. A komolyabb hidegben ugyanis a vízórában maradt víz megfagyhat és szétroppanhat a vízóra, amelynek cseréje több akár több 10 ezer forintot kiadást jelenthet. Arról nem beszélve, hogy rossz esetben a vízórahiba miatt több köbméter víz elfolyhat feleslegesen, amit szintén ki kell fizetnie az ingatlan tulajdonosának. A vonatkozó jogszabályok szerint pedig a fogyasztók, azaz jellemzően a tulajdonosok felelősek azért, hogy a vízóra ne fagyjon el.

Mi lehet tenni?

Az Ezermester.hu szaklap korábban azt írta, hogy "leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos". A kerti vízóraakna törött vagy hiányzó fedlapját pótolni kell és érdemes a szigetelést is megoldani. A vízmérőt például hungarocellel vagy más hőszigetelő anyaggal is le lehet akarni. Akár egy papírdobozt is lehet fejjel lefele a vízórára tenni, ami a talajból felfelé áramló meleget ott tartja. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy a vízóraakna fedele mindig lehajtott állapotban legyen.

A Pannon-Víz összefoglalója arról is ír, hogy a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Olyan szigetelőanyag kell, ami nem nedvesedik át, ilyen például a hungarocell. Érdemes a fedlapra is hungarocellt agy más hőszigetelő anyagot tenni, de a legjobb, ha a vízakna falain is van hőszigetelő réteg.