A jegybank a honlapján közölte: a meghirdetett mennyiség valamennyi futamidőn 77 millió euró (25 milliárd forint) volt, amelyre a bankok egy hónapon 182 millió euró (59 milliárd forint), három hónapon 220 millió euró (71 milliárd forint), hat hónapon 320 millió euró (103 milliárd forint), tizenkét hónapon pedig 465 millió euró (150 milliárd forint) értékben nyújtottak be ajánlatokat. Az MNB mindegyik lejáraton 25 milliárd forint értékben kötött üzletet a bankokkal. Az egy, három, hat és tizenkét hónapos swaptenderen rendre 3, 3, 4, illetve 5 bank vett részt - írta az MTI.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás augusztus 22-én 1989 milliárd forint marad. Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 124,3 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 249,1 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány 124,4 milliárd forintot, a tizenkét hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 1490,8 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel