Az MNB Monetáris Tanácsa 2009. november 24-i hatállyal a jegybanki irányadó kamat körüli kamatfolyosó szélességét a korábbi plusz-mínusz 50 bázispontról plusz-mínusz 100 bázispontra szélesítette - közölték a tanács ülése után. Ennek eredményeként a jegybank hitelintézeti partnerei számára az egynapos jegybanki betét kamatának irányadó kamattól való elmaradása és az egynapos jegybanki hitelfelvétel kamatának irányadó kamathoz képesti felára a korábbiaknál 50 bázisponttal nagyobb lesz.

Az alapkamat ugyancsak 2009. november 24-i hatállyal 6,5 százalékra történő csökkentését figyelembe véve az egynapos jegybanki kamat 5,5 százalék, míg a egynapos fedezett jegybanki hitel kamatlába 7,5 százalék lesz. A változtatással egyidőben a kéthetes hitel kamata az irányadó kamatot 50 bázisponttal fogja meghaladni, azaz 7 százalék lesz lesz - áll a közleményben.

Az MNB röviddel a 2008 őszi pénzügyi piaci turbulencia kialakulása után azért szűkítette a kamatfolyosó szélességét, hogy a kedvezőtlenné váló pénzpiaci környezetben nehezebbé vált likviditáskezelés ne okozzon jelenős veszteséget a hitelintézeteknek, és a piaci bizalmatlanság miatt a rövid lejáratú bankközi kamatok volatilitása ne növekedjen. Az elmúlt hónapokban a piaci helyzet normalizálódása azonban megteremtette a lehetőséget a korábbi kamatfolyosó szélességének visszaállítására.


A változtatással az MNB a bankközi piaci forgalom élénkülését célozza, és hosszú távon azt kívánja elérni, hogy a rövid bankközi kamatok minél szorosabban kövessék a jegybanki alapkamatot. A pénzügyi válság és a jelentős bankközi bizalomvesztés következtében 2008 ősze óta számottevően visszaesett a bankközi forintpiacok likviditása.

A hazai bankok továbbra is nagyon alacsonyan tartják az egymással szembeni partnerlimitjeiket, és a legrövidebb egynapos futamidőn is a bankközi kereskedés helyett előnyben részesítik a jegybanki betét tartását. E folyamatok következtében az egynapos bankközi hozam tartósan és jelentősen a jegybanki alapkamat szintje alatt tartózkodik.

A korábbinál szélesebb kamatfolyosó változatlan stratégia mellett költségnövekedést jelent a bankrendszer számára, így arra ösztönözheti a piaci szereplőket, hogy a bankközi piac és a jegybanki kéthetes kötvény aktívabb igénybevételével kezeljék likviditásukat. Ezzel az egynapos bankközi kamatok nagyobb valószínűséggel fognak a kéthetes kötvény alapkamattal megegyező kamata közelében tartózkodni, és a bankközi piaci likviditásának erősödésével a hitelintézetek likviditáskezelési mozgástere tovább bővül - közölte a jegybank