A közmédia társadalmi felügyeletét ellátó tizennégy tagú testületben március 31-étől a Kisvárosi Önkormányzatok Országos Érdekszövetsége, a Prospero Ifjúsági és Kulturális Egyesület, a Halmozottan Sérültek Országos Szülőszövetsége és a FOKUSZ, a Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület is delegálhat tagot. 

A civil szervezetek hat kategóriában jelentkezhettek egy-egy helyre, azonban a magyarországi etnikai és nemzetiségi kisebbségek országos önkormányzatainak és a családok érdekeit védő egyesületek kategóriáiban csak egy-egy szervezet regisztrált, így sorsolás nélkül delegálhatott tagot az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete - tudatta közleményében az NMHH.

A médiatörvény alapján a közmédiumok működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését felügyelő testületbe sorsolás nélkül, automatikusan jelölhet egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

Az új testület, amely március 31-én kezdheti meg munkáját, három évre kap megbízást; elnökét saját tagjai közül választja. A grémium figyelemmel kíséri a közszolgálati médiumok tartalomszolgáltatását és felügyeli, hogy tevékenységük megfelel-e a közszolgálatiság követelményének, valamint évente beszámoltatja a médiaszolgáltatók vezérigazgatóit tevékenységükről.