Az édesanyák számára az olyan átmeneti foglalkoztatási formák biztosítását szorgalmazza a kormány, mint a részmunkaidő, a csúsztatott munkaidő vagy a távmunka. A nőket átképzéssel segítik, olyan munkakörökbe, ahol ezek a formák alkalmazhatóak, a munkáltatókat pedig ösztönzik-kötelezik, hogy vezessék be ezeket az atipikus munkavégzési formákat - mondta Novák Katalin az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Ha valaki ma kisgyermekes édesanyaként visszatérne a munkaerőpiacra, akkor a részmunkaidős foglalkoztatást kérheti a munkaadójától. Törvény írja elő, hogy ezt biztosítani kell számára. Ha három gyereket vagy annál többet nevel, tehát nagycsaládos, akkor a legkisebb gyermek ötéves koráig jár ez, egyébként hároméves korig" - fejtette ki a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

Fontosnak nevezte, hogy meggyökeresedjen az aktív, a családban jelen lévő apaszerep a magyar társadalomban. A mai fiatal férfiak ebben tudatosabbak, a kormány pedig ösztönzi ezt.

"Kevesen tudják, hogy Magyarországon az első hat hónapban járó csecsemőgondozási díj kivételével, ami azért az anya és a szimbiózisáról szól, minden támogatási forma hozzáférhető az édesapának" - emelte ki.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy az apák gyermekeihez való szoros kötődése hosszútávon is kifizetődik.

QP | Quality Placement