Ismételten lakossági tájékoztatót tartott a beruházó Pro-mot Hungária Kft. és a fejlesztő Bayer Property Zrt. a volt Club Aliga 47 hektáros területén tervezett beruházásokkal kapcsolatban, valamint a résztvevők megnézhették a májusban végén megnyíló új E-hajó és vitorlás kikötőt – írja a Magyar Építők.

A fejlesztés első projektelemeként elkészült a Balatonvilágos  Aliga Port, amely május 31-én tárja ki kapuit a hajósok előtt. A 213 téliesített hajóhellyel rendelkező, új okosmérővel felszerelt E-kikötő a Balaton legújabb kikötőjeként kezdi a nyári szezont.

Az építés 8 hónap alatt, megfeszített vízi munkavégzéssel történt, speciális vízépítési eszközökkel. A fejlesztők bemutatták a központi Agóra-tér végleges koncepciótervét, amelyben étterem, delikátesz, szuvenírbolt, borszaküzlet és bár, hajós és horgászbolt és egyéb szociális létesítmények, szolgáltatások kapnak helyet.

Harmonikus tájba illeszkedés

Az építmények tervezett természetes anyaghasználata, terepviszonyokhoz illesztése és az áttört építészeti megoldások egyaránt biztosítják a harmonikus, tájba illeszkedő megjelenést. Ennek részei a régi mozi felújítása, sportpályák, erdei sétányok, pihenőhelyek létesítése, szem előtt tartva, hogy minden pihenni vágyó megtalálja a számára megfelelő szórakozást.

Bemutatták a tervezett közlekedési hálózatot, a teljes fejlesztési terület átjárható lesz. A parti sétány megmarad az uszodáig és a déli kikötőmóló teljes hosszában különleges „vízi” sétányként alakították ki.