A mobilcella adatok szerint 12 százalékkal több egynapos látogató fordult meg a Balatonnál az egy héttel korábbi adatokhoz képest – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A legnépszerűbb úti cél, 26 ezer vendégéjszakával, Siófok volt, amit közel 20 ezer eltöltött éjszakával Balatonfüred követett, de sokan utaztak Balatonlellére és Zamárdiba is.

A térség attrakciói közül a siófoki Aranypart szabadstrandot, továbbá a zalakarosi fürdőt és környéküket, valamint a balatonfüredi Tagore sétányt látogatták a legtöbben ezekben a napokban.

Felújították a magyar strandok kétharmadát, és újak is nyíltak

A szinte egész évben üzemelő fürdők mellett a vakáció kezdetére országszerte fokozatosan megnyitnak a strandok is, az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ezek kétharmada kínál minőségibb vendégélményt a pihenéshez - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség. Bővebben >>>

Vonzó a hőségben a kristálytiszta, vízzel teli Balaton

A beköszönő kánikula, a magas vízállás és a kiváló vízminőség is kedvet csinált a Balatonhoz.

A jelentés szerint a tó vize idén kristálytiszta és az előző évinél 19 centiméterrel magasabb is a vízszint. A vízmagasság idén rendre meghaladja a 2020 óta bármelyik évben mértet.

Öt év alatt 97 strand újult meg, amelyek családbarát és akadálymentes szolgáltatásokkal, széleskörű sport- és szabadidős lehetőségekkel bővültek.

  • A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) személyhajóinak utasszáma júliusban eddig 7 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A folyamatosan közlekedő kompokon máris 10 százalékkal nőtt a kerékpárosok száma, az előző évhez képest.
  • A megszokott programhajók mellett júliusban két tematikus – borkóstolós és komolyzenei – rendezvényhajót is indít a hajózási társaság.
  • Az MTÜ Kajla-programjának köszönhetően pedig a Kajla útlevelüket felmutató kisiskolások a BAHART személyhajóin ingyen utazhatnak.

Egy évben hányszor telik a magyarnak balatoni nyaralásra?

A Szallas.hu friss, 1150 fős mintán készített felmérése szerint a válaszadók 40 százaléka nyaranta legalább egy alkalommal vakációzik a magyar tenger partján, 15 százalékuk pedig akár kétszer is.

Foglalási adataik arról árulkodnak, hogy minden ötödik eddig beérkező nyári foglalásunk a magyar tenger partjára szól.

Érezhető a kereslet visszaesése és átrendeződése a belföldi utazók körében, hiszen tavaly még minden harmadik foglalást a Balatonra tettek meg, idén pedig minden ötödik szól ugyanoda.

Kinek a déli, kinek az északi part, de mind a Balaton szerelmesei

Akik mégis útra kelnek és a térségbe látogatnak, azok harmada az északi part szerelmese, 42 százalékuk a déli parté, negyedük pedig nem tud vagy nem akar választani a két part között.

A legnagyobb tavunk önmagában is sokak kedvence, de a Badacsony szélesen elnyúló látványa, a csodálatos vízparti naplementék, a balatonfüredi Tagore sétány, a balatonboglári Gömbkilátó és Tihany népes rajongótábort tudhat magáénak.

  • A magyar riviérán nyaralók legtöbben strandokat, éttermeket, kávézókat, cukrászdákat, gasztro programokat keresnek fel a térség szolgáltatói és attrakciói közül.
  • Népszerű továbbá a hajókirándulás, vitorlázás, a kastélyok-várak felkeresése, a levendulamezők, parkok, arborétumok felderítése és a fesztiválok látogatása is.
  • A vízi sportok, mint a szörf, SUP, wakeboard és az extrém élmények, mint például tandemugrás vagy hőlégballonozás csak keveseket mozgat meg a kutatás szerint.

Siófokon súrolják a kétmilliót a négyzetméterárak

Megtört az elmúlt évekre jellemző nyaralópiaci lendület az idén: az év első öt hónapjában a forgalom 40 százalékkal szerényebb volumenű volt az előző év azonos időszakához képest. Bővebben >>>

Berobbant a balatoni vendéglátó-forgalom

A Szallas.hu felmérése arra is rávilágít, hogy a Balatonon nyaralók 39 százaléka gyakran keres fel vendéglátóhelyeket a térségben. A legtöbben ebéd vagy vacsora és nassolás, fagyizás, desszert fogyasztása végett látogatják ezeket a helyeket. A kávézók és koktélbárok is sokakat vonzanak, a reggeli és a brunch viszont nem annyira kelendő.

 

  • A fagyizók, az éttermek és a lángosos büfék a legfelkapottabbak,
  • de sokak látogatnak el kávézóba, cukrászdába, pizzériába és pékségbe is a nyaralásuk során.
  • Ezeket népszerűségben a hekkezők, halas helyek, a gyrosos büfék és a csárdák követik.

 

Influenszerek és ismerősök irányítják a vendégeket

A vendéglátóhely kiválasztásakor az ismerősök, barátok ajánlásai a legmeghatározóbbak, de a Google-értékelések és az influenszerek ajánlásai is sokat nyomnak a latban.

Döntő szempontok a bankkártyás és SZÉP-kártyás fizetés, a vendégértékelések és az ezekre adott válaszok, valamint a fotók a helyről és az ételekről.

 

Versenyeztethetjük a kedvenc strandételünket, mindenki nevezheti a favoritját

A Balatoni Kör közzé tette az Év Strandétele verseny felhívását, amelyre július 15-ig lehet nevezni a kedvenc strandételekkel. Bővebben >>>