A friss Magyar Közlöny szerint 2023. január 1-étől lép érvénybe az Orbán Viktor miniszterelnök nevével fémjelzett rendelet, ami kiegészíti a korábbi extraprofit adókról szóló törvényt. 

Ez alapján nem kell a pénzügyi szervezetek különadóját megfizetnie annak a pénzügyi szervezetnek, amely

a) a szolgáltatásait határon átnyúló szolgáltatásként Magyarországon bejegyzett székhelyéről nyújtotta az adóévet

megelőző két adóévben, és

b) az adóévet megelőző második adóévi éves nettó díj- és jutalékbevétele, valamint nettó kamatbevétele legalább

kétharmad részben devizakülföldi ügyfelektől származik.

Azt is tartalmazza a rendelet, hogy "a (1) bekezdés szerinti pénzügyi szervezet az adóév március 10. napjáig adóbevallás helyett bevallást helyettesítő nyomtatványon nyilatkozatot tesz arról, hogy az (1) bekezdés szerinti feltételek együttesen fennállnak. A 2009. december 31. napját követően jogelőd nélkül létrejött pénzügyi szervezet, valamint a naptári évtől eltérő üzleti évet alkalmazó adózó e nyilatkozatot az adóév szeptember 10. napjáig teljesíti.” 2. § Ez a rendelet 2023. január 1. napján lép hatályba."

A bankoknál a különadó alapja továbbra is a helyi adó megállapításához meghatározott nettó árbevétel. A módosítás szerint viszont ebbe nem tartozik bele a bankok nem szokásos tevékenység keretében keletkezett áruértékesítésből, szolgáltatásnyújtásból származó bevétele, valamint a futamidő közben vagy futamidő végén visszavett, majd értékesített eszköz könyv szerinti értéke.

Visszaforgatják 

Mint ismert, az üzemanyagoknál alkalmazott jövedéki adó mértékét szerdán állította vissza az eredeti szinte a kormány. 

A 95-ös benzin jövedékiadó-mértéke 120 forint/liter + áfa (152,4 forint), a gázolaj esetében pedig 110,35 forint/liter + áfa (140,1 forint). Az emelés mértéke 25 forint/liter + áfa. A benzin új piaci átlagára 640, a gázolajé 700 forint.

Orbán Viktor miniszterelnök a hatósági ár kivezetését követően szerdán bejelentette, hogy a Mol emiatt keletkező extraprofitját elvonják, és a rezsivédelmi alapba irányítják