Az elemzők a szeptemberi 3,4 százalékos bővülés után októberre 0,2 százalékos csökkenést vártak éves összevetésben.

Az ipari exportértékesítés árai a szeptemberinél 0,4, a tavaly ilyenkorinál 1,8 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak sem az előző havihoz, sem az egy évvel korábbi értékhez képest nem változtak.

A feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítési árai októberben átlagosan 0,5 százalékkal mérséklődtek. A legnagyobb mértékben az élelmiszeripar (1,4 százalék), a vegyi anyagok, termékek gyártása (1,3 százalék), valamint a gyógyszergyártás (0,9 százalék) árai csökkentek a világpiaci ármozgások hatására. A számítógép-, elektronikaitermék-gyártásban 0,8, a gumi-, műanyag- és építőanyag-iparban, a járműgyártásban, valamint az egyéb feldolgozóipar és javításban 0,3 százalékkal emelkedtek a belföldi értékesítési árak.

A többi feldolgozóipari ágazatban 0,5 százalékos csökkenés és 0,1 százalékos áremelkedés közötti havi ármozgás volt megfigyelhető. Az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai októberben 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak a szeptemberinél az október 1-jétől alkalmazott alacsonyabb fűtési hődíj következtében. A víztermelés, -kezelés, -ellátás díjai ebben a hónapban sem változtak.

Éves összehasonlításban – a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését tekintve – a legnagyobb mértékben az egyéb feldolgozóipar és javítás (4 százalék), a járműgyártás (3,5 százalék), valamint a villamos berendezések gyártása (3,3 százalék) ágazatokban emelkedtek az árak. A tavaly októberihez viszonyítva 16,5 százalékos árcsökkenés következett be a kőolaj-feldolgozásban. Kisebb mértékben mérséklődtek az árak a kohászat, fémfeldolgozásban (3,8 százalék) és a vegyianyag- és -termék gyártásban (2,8 százalék). A textil- és bőriparban 2,1, az ipar belföldi értékesítésében jelentős súlyt képviselő élelmiszeriparban 2, a fa-, papír- és nyomdaiparban 0,9 százalékos árcsökkenés mutatkozott.

A többi feldolgozóipari ágazatban az áremelkedés mértéke 1,1 és 2,3 százalék között alakult. A feldolgozóipar egészében az elmúlt tizenkét hónap alatt 3 százalékkal estek vissza az árak. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai – a március óta rendre jelentkező havi árcsökkenés következtében 2009 folyamán először – 1,8 százalékkal alacsonyabbak voltak a 2008. októberinél; a víztermelés, -kezelés, -ellátásé pedig 7,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül októberben az előző hónaphoz képest a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,7, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,4, a beruházási javaknál 0,3 százalékos árcsökkenés mutatkozott. Az előző év azonos hónapjához mérten az árak a beruházási javak gyártásánál 1,7 százalékkal nőttek, az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 4,2, a fogyasztási cikkek esetében 0,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai az előző hónaphoz képest októberben 0,4, tizenkét havi összehasonlításban 1,8 százalékkal emelkedtek.