Az élelmiszerek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időtartamának megállapítása az előállító felelőssége. Mivel nincsen egységes módszer az élelmiszerek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejének meghatározásához, ezért az előállító mérések, laborvizsgálatok vagy szakirodalmi elemzések alapján határozza meg ezt az időintervallumot.

Az élelmiszereken kötelező a minőségmegőrzési időtartam feltüntetése, amely az adott élelmiszer mikrobiológiai tulajdonságait figyelembe véve két formában jelenhet meg a termék jelölésén: "minőségét megőrzi: (dátum)" vagy "fogyasztható: (dátum)". A dátumot a nap, hónap és év sorrendben szükséges feltüntetni.

Az élelmiszerek minőségmegőrzési időtartama az az időtartam, ameddig az élelmiszer megfelelő tárolás mellett megőrzi egyedi tulajdonságait. Azon élelmiszerek esetében, amelyek mikrobiológiai szempontból gyorsan romlandók, és ezért rövid idő elteltével valószínűleg közvetlen veszélyt jelentenek az egészségre, a minőségmegőrzési időt a fogyaszthatósági idő helyettesíti.

Egy meggybefőtt jelölésén minőségmegőrzési időt kell feltüntetni. A "minőségét megőrzi...." időtartam azt garantálja, hogy a termék minősége - a megfelelő tárolási körülmények betartása mellett - a lejárati dátumig a gyártó által meghatározott minőségnek kifogástalanul megfelel, de ez nem jelenti egyben azt is, hogy a lejárati dátum után például egy nappal már romlott és fogyasztásra alkalmatlan lesz. A lejárat utáni fogyasztásnál nem lehet kizárni az élelmiszer biztonsági kockázatot, ami nem csak mikrobiológiai, hanem kémiai biztonsági veszély is lehet. Azonban legtöbbször fogyasztásuk a lejárat után sem jelent veszélyt az ember egészségére, ezért azok saját felelősségre elfogyaszthatóak, de kereskedelmi forgalomba nem hozhatók - olvasható az "Ételt csak okosan" oldalon.