"Az én életem is egy ilyen válaszúthoz érkezett, amikor a DK elnöksége arra kért fel, hogy legyek a DK miniszterelnök-jelöltje az előválasztáson. Döntöttem, kedves barátaim, készen állok, és talán még soha semmire nem álltam ennyire készen egész életemben, mint a most előttünk álló időszakra" - mondta Dobrev Klára miniszterelnök-jelölti beszédében.

Dobrev hangsúlyozta: készen áll arra, hogy a DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP támogatásával "együtt visszavegyük hazánkat", amit a Fidesz elvett, és egy új, európai köztársasági korszak köszöntsön Magyarországra - mondta az ellenzéki párt jelöltje az atv.hu tudósítása szerint.

Vissza kell vezetni Magyarországot Európába

A következő kormányra tengernyi feladat vár. Vissza kell vinni hazánkat a történelem főutcájára, ezt a mi tájunkon úgy hívják, hogy Európa. Mi, magyarok európaiak vagyunk minden ízünkben, és Orbán Viktor ebből a sok ezer éves történelmi, kulturális, nyelvi hagyományból akar kirángatni minket, és valahol Oroszországhoz vagy Kínához kötni - tette hozzá a politikus.

A kormánynak nem a kormányzásképtelenség a legnagyobb bűne, hanem hogy az elmúlt 10 évben módszeresen kettészakították a hazánkat kevesekre és sokakra. A kevesek a törvény felett álló közpénzből sok pénzt felhalmozó fideszes vezetők, a sokak pedig a keményen dolgozó, mégis egyre rosszabbul élő magyarok. A DK 5 éve bemutatta a Sokak Magyarországa programot, ez ma aktuálisabb, mint valaha - mondta Dobrev Klára.

A futball nem a szívügye

Dobrev Klára azt mondta: az ő programja az lesz, amiről az ellenzéki pártok megállapodnak majd a tárgyalóasztalnál - ez most is készül. Ez a program fogja élvezni minden ellenzéki párt támogatását. Neki vannak szívügyei, de a futball nincs köztük - tudósított az atv.hu.

Harc a korrupció ellen

A politikus elmondta: első szívügye az, hogy az európai magyar köztársaság, a Sokak Magyarországa az igazságra épüljön. A jövő köztársasági kormánya amint hivatalba lép, korrupciós vészhelyzetet hirdet, és megkezdi a munkáját egy antikorrupciós szervezet egy önálló, korrupcióellenes rendőri egységgel együtt.

Nyugdíjemelés és közműminimum

Szívügye az is, hogy azoknak a nyugdíjasoknak, akik szegénységben élnek, segítséget adjanak. Ezért vissza kell állítani a nyugdíjak svájci indexálását.

A rezsicsökkentés, ami az óriásplakátokon szerepelt, megint annak segít, aki az úszómedencéjét szeretné fűteni. Amikor térdig gázolunk a klímaválságban, be kell vezetni a közműminimumot, ami sokak életét tehetné könnyebbé. Ez azt jelentené, hogy húzunk egy határt, aki ennél kevesebbet fogyaszt, ingyen kap vizet, gázt, villanyt. Aki pedig sokkal többet fogyaszt, az fizessen érte sokkal többet.

Emelnék a családi pótlékot

A családi pótlék 10 éve változatlan, ezért szívügye, hogy ezt a duplájára emeljék, akik pedig fogyatékos gyermeket nevelnek vagy egyedül nevelik gyermeküket, ott pedig a háromszorosára.

Visszaállítanák a panelprogramot

A tiszta és fenntartható fejlődésre való átállást nem fizethetik azok, akiknek már egyébként is nagyon nehéz. Sok százezer ember él panellakásokban, melyeket drágán és környezetszennyező módon lehet fenntartani. Ezért újraindítják a panelprogramot társasházaknál is, és azt szeretné, hogy uniós támogatásban önrész nélkül minden panel és társasház kapjon lehetőséget a felújításra.

A Sokak Magyarországának egészségügyi fejlesztése arról szól, hogy hogyan lehet azokat a dolgozókat pótolni a kórházakban, akik elmentek, vagy hogyan lehet őket visszahívni. 3000 szakorvost és legalább 9000 szakdolgozót kell munkába állítani a következő években, és kell 500 háziorvos - mondta Dobrev.

Beszédét azzal zárta: szerinte a magyarok bizalmát ellopták, ezt vissza kell szerezni 2022 után. A kormánynak meg kell hallgatnia az embereket, mielőtt dönt - olvasható az atv.hu tudósításában.