A felmérés eredményei szerint az egy főre eső kártyaszám 5,5, a betéti kártyákat, hitelkártyákat és törzsvásárlói kártyákat is figyelembe véve. Betéti kártyával szinte minden megkérdezett rendelkezik, 60 százaléknak pedig hitelkártyája is van, átlagosan 365 ezer forintos hitelkerettel - állítja a BB kutatása. Néhányan az átlagot messze meghaladó számú kártyát hordanak maguknál: így van, akinek a pénztárcája hét darab bankkártyát rejt, de olyan is akadt, aki 20 törzsvásárlói kártyát gyűjtött össze.

A kutatás szerint a bevásárlások során egyre inkább teret nyernek a különböző, túlnyomórészt a kereskedők által kibocsátott hűségkártyák: a felmérés szerint a hazai lakosságnak átlagosan négy törzsvásárlói kártyája van. A legtöbben hipermarketekben, élelmiszerboltokban kedvezményt nyújtó hűségkártyával rendelkeznek (79 százalék), ezt követik a benzinkutak törzsvásárlói kártyái (53 százalék) és a drogériák plasztikjai (52 százalék). Az ilyen kártyák által nyújtott előnyöket a kártyabirtokosok 80 százaléka ki is használja, csak 19 százalék mondja, hogy nem él velük, mert ehhez nem használja elégszer a kártyát, vagy esetleg nem érdeklik az ezekkel igénybe vehető kedvezmények.

Bár ma már a legtöbb hitelkártyához kedvezmény is kapcsolódik, ezzel sokan nincsenek tisztában - állítja a kutatás. A kártyabirtokosok több mint 20 százaléka ugyanis nem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy saját plasztikja biztosít-e ilyen előnyt.  Azok, akiknek a hitelkártyája nyújt valamilyen kedvezményt (és erről tudnak is), többnyire pénzvisszatérítést kapnak kibocsátó bankjuktól, ezt követik a különböző pontgyűjtési lehetőségek és a vásárláskor érvényesíthető azonnali árkedvezmények. A hitelkártyás kedvezmények ugyanakkor csak a kártyabirtokosok 46 százalékánál befolyásolják azt, hogy hol és mit vásárolnak.

A hitelkártyák előnyei még nem tudatosultak a kártyabirtokosokban - véli a Budapest Bank -, ami nemcsak abban mutatkozik meg, hogy a megkérdezettek 20 százaléka nem ismeri a saját kártyájához kapcsolódó kedvezményeket, hanem abban is, hogy 12 százalékuk készpénzt is szokott felvenni az ATM-ből hitelkártyájával annak ellenére, hogy ez az egyik legdrágább banki tranzakció.