Szijjártó Péter újságíróknak nyilatkozva elmondta: a rendszerváltás óta ez az első alkalom, hogy a leendő miniszterelnök által benyújtott program teljes egészében tartalmazza a választásokon általa vezetett politikai szövetség képviselte választási programot.

A szóvivő az összesen 85 oldalas kormányprogramban szereplő konkrét intézkedések között említette az adócsökkentést, az adórendszer egyszerűsítését, a munkahelyteremtést, a szociális biztonság helyreállítását, valamint az otthonteremtés, illetve a fiatalok támogatását.

A dokumentum tartalmazza a parlamentben már felolvasott nemzeti együttműködés nyilatkozatát, ismerteti a nemzeti együttműködés rendszerét, valamint öt nemzeti ügyet sorol fel: a gazdaság rendbetételét, a közbiztonság helyreállítását, az egészségügy megmentésére tett intézkedéseket, a szociális biztonság megteremtését és a demokratikus normák helyreállítását. "A győztesnek nem igaza, hanem feladata van. A győztestől nem azt várjuk, hogy bizonygassa igazát, hanem azt, hogy tegye a dolgát" - ezzel a mottóval indul a kormányprogram előszava. Az egyes szám első személyben, Orbán Viktor által fogalmazott szöveg szerint a választók üzenete az volt, hogy "igaza a nemzeti egységnek van". Orbán Viktor a kormányprogram előszavában kifejti: az ellenzékre szükség van, a kormánynak pedig az ország háromharmadát kell képviselnie. A választóktól kapott felhatalmzásra hivatkozva a program gyökeres politikai, gazdasági és társadalmi változásokat ígér - írja az Index.

A kormányprogramban részletes számok nem igazán vannak, de ez már előre kiszivárgott, így nagy meglepetést nem okozott.  A gazdasági kérdésekkel kapcsolatban ez olvasható a dokumentumban: "Itt az idő, hogy talpra állítsuk a magyar gazdaságot!" címmel kezdődik a program gazdaságpolitikai lépéseket felsoroló része, amely a munkahelyteremtést állítja a fókuszba. Mindkét tervezet tíz esztendő alatt egymillió munkahely létesítését célozza meg. A gazdaság talpra állításához szükséges egymillió új munkahely jelentős részét felsőfokú végzettség nélküli emberek számára kell a vállalkozóknak létrehozniuk. Három ágazat, az építőipar, a mezőgazdaság és a hazai turizmus képes létrehozni ennyi munkahelyet - derül ki a programból.

A vállalkozások fejlődése alacsony forintkamatok mellett képzelhető el - írja a program, ezért a kormány azon lesz, hogy a nyugat-európai szintre csökkentse azokat. Ez azt jelentheti, hogy a jelenlegi rekord alacsony 5,25 százalékos magyar kamatszintet az új kormány jelentősen szeretné csökkenteni, mivel az Európai Központi Bank irányadó kamata jelenleg 1 százalék. A konkrét lépésekkel, például azzal, hogy a vállalkozások és az adózó magánszemélyek terhei pontosan mikortól és mennyivel csökkenhetnek adós marad a szombaton benyújtott program, illetve a részletes előrejelzést sem ad a főbb számokról.


A kormányprogram a jelenleginél legalább 3500-zal több rendőrt ígér, több eszközzel és több fizetéssel. Ezzel együtt állandó, erős jelenlétet is vállalta a kormány minden településen. A dokumentum szerint nemzeti ügynek tekintik, hogy a bukott kormánynak minden egyes forinttal el kell számolnia, ennek érdekében minden adatot, információt, szerződést ebből az időszakból nyilvánosságra hoznak.

Az új kormány orvosi életpályával, méltó bérezéssel, és a szellemi szabadfoglalkozású státusz megteremtésével kíván javítani az egészségügyben dolgozók helyzetén, és küzdeni a hálapénz ellen. Felére akarják csökkenteni a várólistákat, növelni a háziorvosok támogatását és csökkenteni adminisztrációs terheiket. Több pénzt adnának a mentőknek, a kórházaknak és a szakrendelőknek, de ennek forrását a program nem jelöli meg.

A testnevelésre vonatkozó ígéret az egyetlen konkrétum a kormányprogram gyerekvállalással, nyugdíjakkal, otthonteremtéssel foglalkozó fejezetében. Amúgy a család már nem csak a magánszféra ügye, a nyugdíjasok és szociális rendszerekben dolgozók társadalmi megbecsülését növelik, várhatóak leépítések a kórházakban, a cigányok pedig nem járnak majd egy iskolába a nem cigányokkal.

A kormányprogram zárófejezete a címe alapján a demokratikus normák helyreállításáról szólna, de jellemzően a nyolcévi szocialista kormányzás bírálatából áll, megismételve a korábban már elhangzott vádakat a 2006 októberi rendőri túlkapásokról, az azévi augusztus 20-i viharról, kiegészítve a KSH, a PSZÁF és a Magyar Energiahivatal elnökeinek 2002-es leváltásával. Konkrét ígéretként csak a közszolgáltatások helyreállítása hangzik el, de ez sincs kifejtve. Halványan utalnak rá, hogy a Fidesz ellenzi a közérdekű adatok eltitkolását. A demokratikus normákról szóló fejezet részletesen.