Bernanke - akit Barack Obama elnök jelölt a posztra, és akinek szenátusi megerősítése az ellenzéki bírálatok miatt korábban bizonytalannak tűnt - hangsúlyozta: mindenekelőtt meg kell őrizni a szövetségi tartalékbank-rendszer függetlenségét, és végre kell hajtani a pénzügyi rendszer reformját, hogy "soha többé ne fordulhasson elő" a 2008 őszihez hasonló pénzügyi válság - jelentette az MTI washingtoni tudósítója.


Bernanke a Fed igazgatótanácsának elnökeként a bank washingtoni központi épületében tett esküt, a beiktatási ceremóniát Donald Kohn, a Fed alelnöke vezette.


A régi-új Fed-elnök hangsúlyozta: a központi banknak együtt kell működnie a kongresszussal és más intézményekkel a hatékony és átfogó pénzügyi szabályozási reform érdekében. "Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gazdaságunkat soha ne dönthesse romba egy pénzügyi összeomlás" - mondta, de figyelmeztetett: a reform során nem gyengülhet a Fed törvényesen rögzített és a politikai hagyományokban ápolt autonómiája, függetlensége.


Bernanke - aki 2006 február 1-je óta áll a Federal Reserve élén - azt mondta: az elmúlt négy év rendkívüli időszak volt a Fed történetében, az intézmény megállta helyét, gyorsan, határozottan és kreatívan cselekedett, amikor le kellett küzdeni a nagy depresszió óta legsúlyosabb pénzügyi krízist és meg kellett előzni a gazdaság fenyegető összeomlását. Méltatta, hogy a Fed a világ egyik legátláthatóbb és elszámoltathatóbb központi bankja, de hozzátette, még átláthatóbbá kell tenni.


Az 56 éves, a Time magazin által az év emberének választott Bernankét még Obama elődje, George W. Bush elnök nevezte ki a Fed első emberévé, amely a világ egyik legnagyobb hatalmú pénzügyi pozíciója. A múlt csütörtöki szenátusi szavazáson 70-30 arányú döntéssel hagyták jóvá jelölését.

Ennyi nem szavazatot még egy Fed-elnökjelölt sem kapott 1978 óta, mióta a felsőház dönt a jelölt személyének megerősítéséről. A republikánusok egyebek mellett azért bírálták, mert szerintük a Fed nem tett eleget a válság megelőzése érdekében, felelős volt a krízist előidéző laza pénzügyi szabályozásért.

QP | Quality Placement