Az idei ősz jóval enyhébb volt a megszokottnál, ám ideje felkészülni a betegségmegelőzésre és az enyhébb lefolyású meghűléses megbetegedések kezelgetésére. Amelyre számos természetes gyógymód is létezik, régen használt, elismert hatású gyógynövényekkel. Bár az őszi időjárás miatt némileg elhúzódott, azonban mostanra véget ért a gyógynövények begyűjtési- és felvásárlási szezonja így, aki maga nem gyűjti be őket, akár meg is vásárolhatja ezeket.

A termékek tekintetében óriási választékkal találkozhatunk a boltok polcain és a webáruházak kínálatában is. Természetesen ezek vásárlásánál mindig körültekintően kell eljárni és fontos, hogy megbízható forrásból megfelelő minőséget vásároljon a fogyasztó. Akár gyógyszertárban, gyógynövényboltban, vagy interneten vásárolunk, elsősorban a jól ismert, megbízható magyar gyártók és forgalmazók termékeit válasszuk - javasolják a szakemberek.

QP | Quality Placement

A Big Four

A gyógynövények keresettsége és népszerűsége tekintetében örök klasszikusok mindig vannak. A tél beköszöntével a klasszikus "Big Four" gyógynövények a legkeresettebbek: a kamillavirágzat, a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. A kamillavirágzat elsősorban gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, a bodza- és a hársvirág pedig izzasztó, diaforetikus, hatásának köszönhetően keresett a téli meghűléses időszakban. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalmánál fogva népszerű, erősítő, roboráló teák alkotórésze önmagában és más gyógynövényekkel vagy étrend-kiegészítő, vitaminkészítmény formájában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe szerint hidegebb, meghűléses időszakban hagyományosan keresettek a vásárlók körében az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és magas C-vitamin-tartalmánál fogva a homoktövis készítmények. A körkép alapján elmondható, hogy a homoktövis termesztése új reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A téli hónapokban az emberek gyakrabban vásárolnak illóolaj-készítményeket is, melyek a terápiás indikációk követése mellett gyenge lefolyású felső légúti megbetegedések kezelésében hatásosak lehetnek.

A kamilla a legismertebb

A vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, kiváló minősége világhírű. A filteres vagy egész kamillavirágként piacra kerülő "drog" részben gyűjtésből, részben termesztésből származik. A Magyarországon előállított kamillavirág drog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. A kamilla Magyarországon hagyományosan mintegy 300 hektáron terem, azonban a kedvezőtlen őszi és tavaszi időjárás miatt komoly veszélybe került, sokan már tavasszal kitárcsázták a területeket egyéb ipari növények számára.

Érdemes a csipkebogyót is leszedni

A kamillavirágzathoz hasonlóan a bodzavirágzat, a hársfavirág és a csipkebogyó esetében sajnos az idei esztendő szintén nem sok jó kilátással kecsegtetett. A vadon termő állományok is megszenvedték az időjárás szélsőséges kilengéseit, és továbbra is nagy gond a munkaerő hiánya, ami a termesztésben és a gyűjtésben is éreztette hatását. Sok helyen a termést egyáltalán nem szüretelték le.

Bizonyos gyógynövény-alapanyagok esetén több mint 30 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előzi év árszínvonalához képest. Annak ellenére, hogy a kereslet évről évre nő, az alapanyag áremelése a feldolgozott termékek árában nehezen érvényesíthető, vagy egyáltalán nem jelentkezik. A hazai gyógynövények export túlsúlya továbbra is meghatározó, külföldi piacaink feldolgozott alapanyag-orientáltak, bár ebből is nehezen tudjuk teljesíteni a keresletet megfelelő hazai alapanyag ellátottság miatt.

A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. Így például évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető az 556 hektáron termő csipkebogyó, a 198 hektáron termesztett cickafark és a 6436 hektárnyi bodza termőterülete is.

Kamunak nem szabad felülni

A hazai gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárított fűszer- és gyógyteapiac. A gyógyteapiac meghatározó magyar szereplői mellett a piacon jelen van számtalan kisebb, helyi termékbázisra épülő lokális kézműves cég. Szakértői becslések alapján a magyarországi gyógyteapiac - a multinacionális gyártók márkáival, valamint a kereskedelmi láncok saját márkáival együtt - mintegy 4-5 milliárd forint éves forgalmat tesz ki. A gyógyteapiac általános jellemzője, hogy - tekintettel a viszonylag alacsony feldolgozottsági szintre - a belépési küszöb beruházás szempontjából is relatíve alacsony. A rengeteg saját márkás és import gyógytea térhódítása miatt a gyógyteapiac igencsak túltelített, a belső piaci verseny nagy, ami gyakran minőségi nem megfelelőségeket, termékvisszahívásokat is eredményez. Jól tesszük tehát, ha ellenőrzött és lehetőség szerint gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagból készült tea italt fogyasztunk.

A magyar gyógynövényipar fejlesztéséhez a hazai gyógynövényágazat szereplői nemrég készítették el az ágazat megújult stratégiáját, amely az ágazat valamennyi szegmensének (gyűjtés, termesztés, feldolgozás) problématérképét, fejlesztési lehetőségeit tartalmazza. A gyógynövényeseknek jó hír, hogy a jelenleg is folyó egyeztetések alapján, a stratégiában megfogalmazott célok (komplex üzemfejlesztések, termeléshez kötött támogatások, ágazati promóciós lehetőségek) a Közös Agrárpolitika (KAP) következő ciklusában várhatóan jobban érvényesülni fognak majd.