A fertőzöttség mértéke indokolja a korábban július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását. Ez annak tudható be, hogy a parlagfű korai virágzó alfajai is megjelentek Magyarországon, amelyek elterjedését a korai védekezéssel próbálják megakadályozni. Ennek érdekében több tízezer polgárőr bevonásával júliusban parlagfű-mentesítési hetet tartottak, amely egy hét intenzív kommunikációt jelentett a témában - mondta a főigazgató az MTI szerint.

A probléma az, hogy nagyon sokan nem ismerik a parlagfüvet, márpedig a védekezés a felismerésnél kezdődik - véli Gyuricza Csaba.

A műsorban elhangzott, hogy Magyarországon több mint kétmillió ember szenved parlagfű-allergiától, ráadásul az allergiások száma minden évben 20 ezerrel nő.

A parlagfű irtásáról minden érintettnek gondoskodnia kell, a családi házban lakóknak ugyanúgy, mint a bérlőknek, de nyaraló tulajdonosára is vonatkozik a szabály - írta korábbi összefoglalójában a DAS Jogvédelmi Biztosító. A hatóság - belterületen a jegyző, külterületen, zárt kertben a kormányhivatal - az érintettek előzetes értesítése nélkül is ellenőrizheti az ingatlant, a kerítésen betekinthet, fényképeket készíthet, s eljárást indíthat a jogsértővel szemben. A növényvédelmi bírság összege a legrosszabb esetben akár 5 millió forint lehet.