A hátralévő 80 tétel ellenőrzésével már a jövő hétre végez a hatósági laboratórium - jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón. Eddig mintegy ötezer hektárt érintően állapították meg, hogy génmódosított vetőmaggal szennyezett szaporítóanyaggal ültették be, a génszóródást megállapítani hivatott kötelező 400 méteres védőzónák kijelölése pedig még folyamatban van, így a véglegesen megsemmisítésre ítélt növénykultúra területe a folyamat végén ennél nagyobb lehet. Eddig mintegy 1400 hektárról takarították le a gm vetőmaggal szennyezett zsákokból elvetett kukoricát.

A hétfői kormányülésen döntött a kormány arról, hogy a gm vetőmagokkal miatti eljárásrend anomáliái miatt ősszel törvényben is újra kellene szabályozni a GM vetőmagok területét, továbbá, hogy valóban szükséges a Btk. tervezett módosítása. Addig is egy kormányhatározatban megszabott hatósági bírságolási renddel gyorsítaná fel a megsemmisítés folyamatát. Ötvenezer forinttól-kétmilliárd forintig terjedő hatósági bírságokat szabhat ki a jövőben a szakigazgatási hivatal - jelentette be Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Emellett a kabinet arról is döntött, hogy a kárfelméréskor és megsemmisítés előtti jegyzőkönyvekben jegyzett károkat még az idén megtérítik. Szeptember 30-ig lehet benyújtani a kárigényeket. Az azonban még nem világos, hogy az elmaradt hozamokat ki és milyen ár - intervenciós, vagy tőzsdei, netán a termelő felvásárlási szerződésében jegyzett áron számolják-e ki, és az sem, hogy hatósági intézkedés tekinthető-e vis maiornak a felvásárlókkal, kereskedőkkel szemben. Az viszont bizonyos, hogy azok a gazdák is igényelhetik a kártérítést, akiknek a 400 méteres védőzónába esik a kukoricásuk, és emiatt meg kell azt semmisíteniük.

Az állam egy engedményezési szerződés aláírása után vállalja, hogy a nem megfelelő minőségű vetőmag felhasználása miatti kártérítés érdekében indított peres eljárásokat lefolytatja a termelők helyett. A Napi Gazdaság kérdésére Kovács Zoltán megerősítette, hogy valamennyi jogvitára érvényes az ajánlat, vagy a gazdák és esetlegesen kereskedelmi partnereik, integtrátoraik közötti, élő termeltetési, terménykereskedelmi szerződéseik nem teljesítéséből fakadó jogvitákra is.