A felmérésben vizsgált részindexek többsége növekedett májushoz képest, ennek mértéke két esetben érte el az 5 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A foglalkoztatottságindex értéke 50 pont fölött maradt a hónapban, második alkalommal egyhónap szűkülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozik.

A logisztikusok értékelése szerint a válaszadók júniusban harmadik hónapja egyer kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb, és a bmi-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak.

A mutató komponensei közül a termelési mennyiség indexe nőtt májusi értékéhez képest, és 50 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi negyedik alkalommal.

Az új rendelések indexe növekedett, eddig egyszer sem mértek magasabb júniusi értéket. A júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, és az ütem ismét erősödött. A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után második alkalommal bővül, az idei júniusi indexérték a legnagyobb júniusi 1995 óta.

A beszerzési árak mutatója még feljebb került, a mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júniusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de 50 pont fölött maradt. Az exportindexnél eltérő a folyamat: növekedett az előző hónaphoz képest, és 50 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését negyedik hónapja.

Ebben a hónapban acél, baromfi termékek, kacsamell, lemez, nyúl, nyúlmáj, pulykamell, pulykanyak, sárgaréz és vas kapcsán jeleztek az MLBKT válaszadói jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acélból, alapanyagból, bútorszerelvényből, címkepapírból, fa alapanyagból, fali lámpából, fémből, hengerből, kartonból, kábelből, laboratóriumi kellékekből, lemezből, papíralapanyagból, speciális elektronikai eszközből, szilikon alapanyagból, szorítóhüvelyből, vasból és vezetékből. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be.