A hivatalban lévő miniszterelnök, illetve a jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt nyerte a bolgár parlamenti választásokat az exit pollok szerint - írta a portál.

Az országot - kisebb megszakítással - 2009 óta irányító Bojko Boriszov és pártja a szavazatok mintegy 26 százalékát kapta meg.

A második helyen az ellenzék legnagyobb pártja végzett. A Kornyelija Nyinova által vezetett Bolgár Szocialista Párt (BSP) – a kommunistákat is magában foglaló választási koalíciója – a szavazatok közel 18 százalékára számíthat.

15 százalék körüli eredménnyel végezhet a tavaly februárban alakult populista „Vannak ilyen emberek”, amelyet pártként júniusban jegyeztek be. A showman-ből politikussá lett Sztanyiszlav Trifonov pártja ezzel rövid idő alatt a harmadik legnagyobb erővé vált Bulgáriában.

Mivel abszolút többsége nem lesz, Boriszov pártja vélhetően – továbbra is az Egyesült Hazafiak nacionalista szövetséggel – koalícióban kormányoz majd

A választást mérsékelt részvétellel, a koronavírus-járvány miatti szigorú járványügyi szabályok betartásával rendezték meg.