Nem szabad úgy előre bejelenteni dolgokat, hogy nincs előzetes hatásvizsgálat, nincs tárgyalás, nincs végiggondolás, csak legyen mondjuk sárgacsekk adó - mondta Borsik János Salgótarjánban. Bírálta az elnök a biztosítások megadóztatását is. Megjegyezte: az emberek meg fogják keresni, hogy hol spóroljanak, így biztosítás nélkül, egy-egy természeti katasztrófa esetén családok válhatnak földönfutóvá.

Az Európai Unió Bizottsága megállapította, hogy az alacsony keresetűek rendkívül nagy hátrányt szenvedtek el ezzel az adórendszerrel, tehát "nem szakszervezeti kiabálásról van szó". Az egykulcsos adó hatására nem keletkeznek munkahelyek, a munkanélküliség 11,6 százalék körüli és stagnál - folytatta Borsik, az EU-ban példátlannak nevezve, hogy három hónapra csökkent a munkanélküliek ellátásának időtartama.

Magyarországon 18 hónap az új munkához jutás átlagos ideje, ezt kell összevetni a három hónappal. Az ASZSZ elnöke szólt arról is, hogy a júliustól hatályos új Munka törvénykönyve nem élvez társadalmi támogatottságot. "Néhány kolléga aláírta, hogy a fő irányait támogatják. Szeretném jelezni, hogy a fő irányok a keresetcsökkentés, a polgári jog betörése a munkajogba, és a szakszervezeti munkavégzés körülményeinek jelentős lerontása" - fogalmazott Borsik.