Csaknem 70 milliárd forintos beruházást jelentett be a Robert Bosch Power Tool Kft. Magyarországon, amelynek keretében 2024 végéig logisztikai központot hoznak létre, illetve bővítik a kéziszerszám- és akkumulátorgyártást Miskolcon – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A német vállalat, amely mintegy 20 ezer embert foglalkoztat Magyarországon, két fázisban valósítja meg legújabb projektjét 70 milliárd forint értékben, amihez az állam 10 milliárd forint támogatást nyújt.

Nagy eredmény az országnak

2022-ben 4,6 százalékos növekedést produkált a gazdaság: hat egymást követő hónapban 4,7 millió felett volt a foglalkoztatottak száma; 19 százalékos bővülést követően 142 milliárd eurót ért el a kivitel; és 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra, amelyek magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek.

A Bosch 440 leányvállalattal rendelkezik a világ 60 országában, így nagy eredmény, hogy a magyarországi fejlesztés mellett döntöttek.

A cég beruházásai a kormány két céljával is egybeesnek, szolgálják az újraiparosítást, illetve az elmozdulást a „Made in Hungary” felől az „Invented in Hungary” irányába.

A Bosch nem csak beruházási volument hoz Magyarországra, az elmúlt években egyébként több százmilliárd forint értékben, hanem beruházásaival a magyar gazdaság technológiai színvonalát is jelentős mértékben növeli

– közölte Szijjártó Péter.

Magyarország az elektromos motorral működő kéziszerszámok exportjában a világranglista 8. helyén áll, az elektromos motorral hajtott kézifűrészek esetében pedig a 6. helyen. Magyarországon a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget, így tavaly csúcsot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom is, amely már november végére elérte a 60 milliárd eurót.

Az export adja a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, ami azt jelenti, hogy a külgazdaság alapvetően határozza meg az ország működését.