A Napi Gazdaság cikke.

Elsősorban a behajthatatlannak minősülő tételek emelkedtek: a nem működő adóalanyok hátraléka ugyanis meghaladta az ezermilliárd forintot, ami 279 milliárd forinttal több a 2007-es adatnál. A működő adóalanyok tartozása ehhez képest szinte alig emelkedett, 559 milliárdról 575 milliárd forintra.

A teljes hátralék az APEH által beszedett adó jellegű bevétel – ami tavaly 8818 milliárd forint volt – 18,5 százaléka. Ebből a nem működő adóalanyokhoz köthető, vagyis ténylegesen be nem hajtható 12 százalékot tesz ki.

A megállapított adókülönbözet 468 milliárd, a jogerős adókülönbözet pedig 387 milliárd forint volt tavaly, ami százmilliárd forinttal több, mint a 2007-es adat.

Tavaly speciális ellenőrzéseket is lefolytattak a revizorok. Ilyen volt az újonnan alakult vállalkozások húsz százalékának vizsgálata. Összesen 42,9 ezer ilyen vállalkozás volt, és mintegy nyolcezer ellenőrzést fejeztek be a revizorok. Ennek során 24,5 milliárd forint mulasztási bírságot szabtak ki, és 760 adószámot függesztettek fel.


A másik jelentős ügy a minimumadót meg nem fizetők vizsgálata volt - az éves árbevétel két százaléka után megfizetendő minimumadót ez a kör nem tudta kitermelni, így e cégek és egyéni vállalkozások egy nyilatkozatot tettek. Összesen 2900 egyéni vállalkozó és 3700 cég vállalkozott erre, egyötödük részletesebb vizsgálatokra számíthat.


Két új elektronikus szolgáltatást indít el az idén az APEH. Az egyik a köztartozásmentes adatbázis, a másik az ingatlanértékesítési kalkulátor. Az adatbázis arra szolgál, hogy egy vállalkozó bizonyítani tudja, nincs köztartozása. Ez először február 10-én lesz elérhető, ezt követően pedig havonta frissül. Az ingatlanértékesítési kalkulátor az ingatlan-adásvétel során a leggyakoribb adásvételi típusokat tünteti fel, szám szerint hatot. A szükséges adatokat - szerzés éve, értékesítés éve, értékesítés költsége - kitöltve a program kiszámolja, mennyi adót kell fizetni az ügylet után.