A világ legnagyobb hitelminősítőjének pénteki londoni bejelentése szerint Budapest mint városi adós hosszú távú osztályzata az eddigi elsőrendű "A-"-ról a már csak megszorításokkal befektetői ajánlású "BBB+"-ra romlik, ugyanúgy, ahogy előző nap a magyar szuverén besorolás - adta hírül az MTI.

Az elemzés szerint Budapest gazdasági és pénzügyi alapmutatói szorosan összefüggnek a magyar szuverén adóséival, mivel a város Magyarország gazdasági, pénzügyi és kormányzati központja. A besorolást ugyanakkor változatlanul alátámasztja erős likviditása, sokoldalú és viszonylag jómódú gazdasága, valamint a fejlett városvezetés. Ugyanakkor a főváros pénzügyi teljesítménye viszonylag ingatag, és a besorolásban benne vannak a helyi és térségi önkormányzati finanszírozási rendszer készülő reformjának bizonytalanságai, valamint a BKV által felhalmozott kötelezettségek és a cég folyamatos vesztesége.

A magyar főváros besorolására nyomást gyakorolhat emellett az is, ha az adósságállomány nem áll meg a bevételek 90 százaléka felett sem, vagy ha nem sikerül rövid időn belül tartós megoldást találni a BKV visszatérő hiányaira és adósságára.

 

Az Aegon biztosítási csoport magyar érdekeltségének hosszú távú besorolását az eddigi "A -/pi"-ról egy fokozattal "BBB+/pi"-ra vette vissza az S&P, kizárólag Magyarország rosszabb osztályzata miatt. A cég már aznap két magyar bank, a K&H és a CIB osztályzatait is "A mínusz/pi"-ról "BBB/pi"-ra rontotta, szintén a szuverén adósosztályzati visszaminősítéssel összefüggésben.

(A "pi" - public information - besorolás az S&P néhány éve meghonosított terméke, amely a befektetői keresletre válaszul az általános minősítői eljárásnál gyorsabban, viszont a szokásos pénzintézeti mélyelemzés mellőzésével, az osztályzott cégről szabadon hozzáférhető adatok, illetve a vezetéssel megejtett gyorsinterjúk alapján készül.)

Az S&P megjegyzi az Aegon pénteki leminősítéséhez fűzött elemzésében, hogy a magyar biztosító önmagában tartósan nagyon erős jövedelmezőségű, erős tőkeellátottságú és likviditású vállalat.