Miután a GDP növekedése várhatóan lemarad az év elején vártnál, kisebb adóbevétellel számolhat a kormány. Ezért át fogják írni a költségvetést - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából.

Az energiaárak drasztikus emelkedése kiadási oldalról óriási nyomás alatt tartja a költségvetést, a rezsicsökkentés fenntartása ugyanis több száz milliárddal terheli a büdzsét.

A napilap sajtómunkásainak azt szivárogtatták ki a pénzügyi vezetés háza tájáról, hogy a 2006–2008 közöttihez hasonló kiigazításra nem lesz szükség, de bizonyos nagyberuházásokat el fog halasztani a kabinet. Hogy pontosan melyekről van szó, azt egyelőre csak sejteni lehet.

A zárolásoknak jó eséllyel a tervek szerint idén elinduló nagy közlekedésfejlesztési projektek esnek áldozatul, mint például az M4-es folytatása Szolnok után, az M100-as autóút Esztergom és M1 közötti szakaszának építése, vagy az M1 tervezett bővítése.

Nyitott kérdés, hogy mi lesz a májusban lejáró árstopok, illetve az egyre nagyobb összeget felemésztő rezsicsökkentés sorsa, de a napilap forrásai szerint az infláció elleni küzdelem politikai és hitelességi kérdés, ezért szerinte ebben nem várható lényegi változás. A kormánynak a következő időszakban is válságkezelő üzemmódban kell működnie.