Ahogy jelen pillanatban állnak a tárgyalások, nem biztos, hogy a város fel tudja vállalni a stadionfejlesztést. Egyeztettünk az MLSZ-szel, és olyan koncepciót állított fel a szövetség, amely ebből a forrásból nem megvalósítható, és ráadásul egy félbehagyott beruházás lenne, ami további terhet ró a város költségvetésére" - idézi a portál Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, kecskeméti közgyűlés április végi ülésén mondott beszédét. Az LMP-s Falusi Norbert kérdezett rá, lesz-e valami a Széktói Stadion már legalább kétszer bejelentett felújításából.

Túl nagy teher

A polgármester szerint még 300 millió forintot kellene hozzátennie az MLSZ igényei szerint a városnak az állam által biztosított 560 millió forinthoz, és látva Kecskemét terhelhetőségét és a lakosság igényeit, nem tartja jó iránynak a stadionfejlesztés eddig koncepcióját.

Az Átlátszó.hu értesülése szerint az MLSZ már jelezte is, hogy nem valósul meg a kecskeméti stadion megújítása, a városházán ezt nem erősítették meg. Takács Valentina sajtófőnök azt mondta, a támogatási szerződés keretében 200 millió forintot már elutalt az állam a városnak; ebből körülbelül 60 millió forint ment el a tervek elkészíttetésére. Ezek most a fiókba kerülnek, de a sajtófőnök és a polgármester is arról beszélt, hogy a későbbiekben taós pénzekből fejleszthetik a Széktói Stadiont. A maradék 140 milliót viszont vissza kell fizetni az államnak.

A 2011-ben bejelentett, 10-12 ezres stadion projektje akkor került lejtőre, amikor a kecskeméti csapatot, a KTE-t kizárták az NB I.-ből, mivel pénzügyi okokból nem kapta meg az induláshoz szükséges licencet, és a romjain létrejött Kecskeméti LC csak a megyei I. osztályban indulhatott el a 2015/16-os szezonban.

A portál emlékeztet, hogy a kormány ugyan folyamatosan szorgalmazza a stadionépítéseket, de a tervbe vett beruházásokban rendszeresek a csúszások, módosítások, az érintettek többször is bejelentik egy-egy futballaréna megújítását, felépítését. Az Orbán-rendszer ugyanakkor nem bánik szűkmarkúan a forrásokkal, 2020-ig legalább 215 milliárd forint fog elmenni csak a létesítmények felépítésére.