A balesetek mellett kár okozhatnak mások valakinek az autójában, amikor nem ül benne, például parkol valahol és egy másik jármű nekikoccan, meghúzza. Tehát nem tudja, hogy pontosan ki okozott neki kárt.

A vonatkozó szabályok szerint ennek ellenére a károsultnak kell bizonyítania, hogy jogos és megalapozott kártérítési igénye. A DAS Jogvédelmi Biztosító szakértői szerint az szóban forgó káresemény körülményeit kell kideríteni.

"Ha a baleset során a károkozó, vagy egyébként a másik érintett jármű nem áll meg, feltétlenül a helyszínre kell hívni a rendőrséget! Ugyanis a hatóságnak van meg arra a hatásköre, hogy kiderítse, hogy ki volt a balesetben részes másik fél, károkozó. Főleg úgy, hogyha az adatai és a rendszáma sem ismert."

A rendőrségi nyomozás eredményének függvényében lehet a kárigényt érvényesíteni.

A jobbik eset, ha megtalálják a károkozó sofőrt és az autóját (annak a rendszámát), akkor utóbbi kötelező biztosítására rendezhető a kár, ha nincs kötelezője a károkozónak, akkor a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kártalanítási számlájáról rendezik a kárt.

Rosszabb a helyzet, ha a rendőrség nem találja meg a károkozót, ebben az esetben -  kivéve a személysérüléssel járó eseteket -  nem lehet kártalanításra számítani. A kötelezőről szóló törvény szerint ugyanis a Mabisz kártalanítási számlájáról akkor nem lehet kifizetni a kárt, ha nem ismert a károkozó jármű rendszáma. Másként: kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy milyen rendszámú autó okozta a balesetet, addig a Mabisztól nem lehet kártérítést kérni. Megtérülés egy ilyen helyzetben legfeljebb cascobiztosítási szerződés terhére történhet.