Az őszi vetési szezon előtt idén is felmérte a vetőmagpiaci helyzetet a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai bizottsága - tudtuk meg Takács Gézától, a szervezet elnökétől. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szaporító területekkel és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos tájékoztatóját is figyelembe véve az őszi búza, az őszi árpa és a tritikálé vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható, 40 százalék feletti felújítási lehetőséget biztosítanak. Minőségi problémák miatt ugyanakkor térségi és fajtahiányok előfordulhatnak.

Takács Géza kifejtette: a szakmai szervezet tagjaitól kapott információk alapján az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent az őszi kalászos vetőmagok tavalyról megmaradt mennyisége, ez azonban nem gyakorol érdemi hatást az új termésű készletekre. A várható átlagtermés a vetőmag célú őszi búza tekintetében hektáronként 5,5-6,4 tonna közötti. Az őszi árpa esetében a tagok magasabb, 5,5-7,5 tonna közötti termésátlagot jeleztek. A tritikálénak a tavalyi évhez képest alacsonyabb, 4-5,4 tonnás a termése hektáronként.

A Vetőmag Szövetség prognózisa szerint minőség vonatkozásában a várakozások országrészenként eltérnek: búza esetében a dél-alföldi régióban csírázóképességi és vetőmag "tisztasági-áthullási" problémák jelentkezhetnek. A piaci szereplők ezért a kalászos terményárak és a termelési költségek emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerő költség-hányad növekedés is érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedésében.

A széleskörű adatgyűjtést követően a Vetőmag Szövetség idén is közzétette az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat, amely nettó 101 ezer forint tonnánként. Ez a mennyiség zsákban, gombaölő szerrel csávázva, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár. A konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ártájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása.

Takács Géza hozzátette: az őszi kalászosok vetőmagjának tényleges értékesítési árairól a vetési szezon végén kap pontos képet a szövetség. Egyelőre azt lehet biztosan tudni, hogy 2015-ben 96 ezer, 2016-ban 93 ezer, 2017-ben 94 ezer, 2018-ban pedig 99 ezer forintért kelt el egy tonna őszi búza vetőmag a piacon.