A megkérdezettek többsége a jövőt tekintve már optimistább: 75 százalék bízik abban, hogy az élete a közeljövőben pozitív irányba változik. A fiatalok elégedettségét mérő kutatás az első negyedévben 8 ponton állt, ami jelentős csökkenést jelent a 2015 negyedik negyedéves eredményhez képest.

Az anyagi biztonságról és a lakhatási körülményekről vélekedtek negatívabban a 19-29 évesek a K&H fiatalok jóléti indexe szerint 2016 első negyedévében. A fiatalok mindössze 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedett a helyzetével, ez az arány a munkanélküliek esetében 16, az aktív keresőknél 28, míg a diákok esetében már 47 százalék.

A fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait - többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, családdal kapcsolatban - vizsgálja a K&H fiatalok jóléti indexe negyedévente. A Free Association által végzett kutatásban 300, 19-29 éves fiatal vesz részt, az index 2016 első negyedévében 8 ponton áll, ami csökkenést jelent a 2015 utolsó negyedévében mért 11 ponthoz képest.

A fiatalok az érvényesülési lehetőségek esetében is inkább a jövőben bíznak: 41 százalék szerint a lehetőségek az elmúlt egy évben rosszabbak lettek, míg 43 százalék szerint nem változtak. A helyzetet nők látták inkább borúsan. A megkérdezettek 33 százaléka bízik abban, hogy a jövőben jobban tud majd érvényesülni, ez a hozzáállás leginkább a fiatalabbakat és a vidékieket jellemzi - derül ki a felmérésből.