Egy nemrégiben megjelent kormányhatározat része volt egy hárommilliárd forintos elvonás a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásának soráról.

Ez a fejlemény a jövőben benyújtott támogatási kérelmekre sincs kihatással, a támogatás feltételei és a támogatási összegek is változatlanok - közölte pénzügyi tárca a VG.hu érdeklődésére.

A 2019. július eleje óta futó programra fordítható keretösszeg visszavágását pedig a benyújtott pályázatok csökkenő száma indokolta.

A támogatás összege az autó bruttó vételárának 50 százaléka, maximum 2,5 millió forint. A támogatásra jogosító személygépkocsira vonatkozó kritériumok:

  • új autónak minősül vagy maximum 2 ezer kilométert futott bemutató autó,
  • legalább hét állandó ülőhellyel rendelkezik,
  • a lakóautó nem támogatott.

 

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium azt is jelezte, hogy a szabályozás kidolgozása a Kulturális és Innovációs Minisztérium hatásköre.

Igaz, a hárommilliárdos elvonás eleve nehezen volt értelmezhető, mivel a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatásáról szóló kormányhatározat nem tartalmaz sem támogatási korlátot, sem támogatási maximumot, illetve nem szerepel benne a forráskimerülés lehetősége sem.

A lényeg: aki nagycsaládos és tervezi legalább hétszemélyes autó vásárlását, az továbbra is 2022. december 31-ig adhat be támogatási kérelmet, az érvényes határozattal kötött szerződéseket pedig kifizeti a Magyar Államkincstár (MÁK) - írta a portál.