A babaváró támogatásnál csaknem 90 százalékban a maximális összeget, vagyis tízmillió forintot vesznek fel a családok, akik ennél kisebb támogatást kérnek, azok általában hat-nyolc millió forintot igényelnek.

A visszajelzések alapján a kezdetben kamatmentes kölcsönt éppen a szabadon felhasználható jellege teszi a leginkább vonzóvá. Így nem kötelező otthonteremtésre költeni, ám az esetek nagy százalékában mégis erre használják fel a pénzt. Nem reprezentatív felmérésünk szerint az igénylők egy része hitelkiváltásra veszi igénybe a támogatást, más autót vásárol belőle, ahogy megtakarításra is felhasználják az összeget - sorolta a politikus a napilapnak.

A jelzálogkölcsön-elengedés, amely korábban is létező lehetőség volt, iránt pedig nőtt az érdeklődés: a friss adatok szerint háromezer-egyszázan éltek már vele - korábban másfél év alatt volt annyi igénylés, mint most az első hetekben.

Különösen népszerű az autóvásárlási támogatás: a júliusi indulás óta már hétezer autóvásárlási támogatási kérelmet rögzítettek a Magyar Államkincstár adatai alapján. Novák ezt azzal magyarázza, hogy sokan szeretnének új, nagyobb, biztonságosabb gépkocsihoz jutni, mivel sok családnál problémát okoz a gyermekek szállítása a kicsi és régi autókban. Itt jellemzően a maximális, két és fél millió forintos összeget igénylik.